Piroska
-1 °C
5 °C

Októberre ígér egyablakos ügyintézést Gyurcsány

2006.02.10. 14:07
A Magyar Fejlesztési Bank koordinálásával, a magyar vállalkozások bankjának megteremtése után, októberre létrejön az egyablakos intézményrendszer. Ez lehetővé teszi, hogy minden szükséges dokumentumhoz egy helyen hozzájussanak a vállalkozások - jelentette be a miniszterelnök pénteken a Magyar Fejlesztési Bankban.
A magyar állam egy bonyolult intézményrendszert, egy szinte átláthatatlan rengeteget tart fenn és működtet, hogy nemzeti és európai uniós forrásokból támogassa a hazai kis és középvállalkozásokat - mondta Gyurcsány. A miniszterelnök szerint "túlérett döntés" ennek az egyszerűsítése, a jelenlegi 9-10 tagból álló állami intézményrendszer összevonását már az előző és a jelenlegi kormánynak is meg kellett volna tennie.

Nem a hazai kis-és közepes vállalkozásoknak kell megpróbálniuk eligazodni, hanem az intézményrendszernek kell támogatást nyújtania a számukra szükséges források megszerzéséhez, mondta Gyurcsány, aki a magyar vállalkozások bankjának megteremtését elindító munkaértékezleten vett részt az MFB-ben. A döntés a kormány szerint milliárdos megtakarítást tesz lehetővé azzal, hogy a funkciókat összevonják, így kevesebb igazgatóra, felügyelő bizottsági tagra lesz szükség.

Elkezdődik a vállalkozásokkal foglalkozó intézményrendszer integrációja az MFB-be, a magyar vállalkozások bankjába. A jogi lépéseket részletezve a miniszterelnök elmondta: van ahol a részvényesi jogok gyakorlását veszi át az MFB, van ahol vagyonkezelői szerződést köt, sor kerül összeolvadásra és módosítani kell az MFB-ről szóló törvényt is.

Próbaidő októbertől, üzemszerű működés jövőre

A folyamat eredményeképpen 2006 októberétől feláll az "egyablakos intézményrendszer", azaz a vállalkozások valamennyi államilag szükséges dokumentumhoz, illetve szolgáltatáshoz egy helyen juthatnak hozzá - jelezte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a három hónapos "próbaüzem" után, 2007 januárjától már üzemszerűen működik a rendszer, mégpedig az ország háromezer pontján.

- Minden ponton az összes szolgáltatás igénybe vehető lesz, valamennyi hazai és uniós forrás, tőkeprogram, garancia program, hitellehetőségek - mondta a miniszterelnök. Azt is természetesnek nevezte, hogy az MFB az intézményrendszer átalakítása után újrarendezi szerződéseit a kereskedelmi bankokkal.

A most záruló kormányzati ciklusban 420 milliárd forint állami tőkejuttatás, kamatkönnyítés, hitel és vissza nem térítendő pályázati forrás jutott el a kis és középvállalkozásokhoz, hatszor annyi mint az előző ciklusban - mondta Gyurcsány Ferenc, hozzáfűzve, hogy az elégedettség mellett a vállalkozások elégedetlenek is, ami az említett bonyolult, kusza intézmény-rendszerrel magyarázható.

A miniszterelnök szerint 2007-2013 között az EU révén megszerezhető források 650-700 milliárd forintra rúghatnak. Az MFB átalakításához szükséges kormányrendeleteket még ebben a kormányzati ciklusban meghozzuk, a szükséges törvénymódosításokat pedig az új parlamentnek kell meghoznia - felelte az MTI kérdésére Gyurcsány Ferenc.