Árpád
-2 °C
3 °C

Megkérdőjelezik Baranyay szakmai hozzáértését?

2002.06.20. 09:47
A Népszabadság értesülései szerint a Magyar Fejlesztési Bank igazgatósága levélben szólította fel Baranyay László elnök-vezérigazgatót, hogy a jövő heti igazgatósági ülésen számoljon be munkájáról. Ezt követően döntenek arról, kifizetnek-e neki 150-200 millió forint végkielégítést. A napilap úgy tudja, az igazgatóság rendkívüli felmondással akar megválni Baranyaytól, mivel őt teszik felelőssé azért, hogy 1,5 milliárd forint kár érte a bankot egy ügylet miatt.
A pénzintézet rendkívüli felmondással kíván megválni Baranyay Lászlótól egy szakmailag elhibázott tranzakcióra hivatkozva - írja a napilap. Az MFB ugyanis a Mol gázüzletágának tervezett megvásárlásához állampapírt bocsátott ki 450 millió euró értékben. Az üzlet azonban nem jött létre, ezért az összeget Baranyay utasítására kihelyezték a bankközi pénzpiacra.

A Népszabadság információi szerint a jövő heti meghallgatásra valamennyi ezzel a tranzakcióval kapcsolatos dokumentum az új vezetőség rendelkezésére áll, a dokumentumok pedig azt tanúsítják, az elnök-vezérigazgatót többen is figyelmeztették arra, hogy döntése rossz és kárt okoz.

Mind a pénzintézet cenzúrabizottsága, mind az MFB igazgatósága határozatban kötelezte Baranyayt arra, hogy ne az általa preferált megoldást alkalmazza, ő azonban ennek ellenére a bankközi pénzpiacra helyezte ki a 450 millió eurót, és ez mintegy 1,5 milliárd forint ráfizetéssel járt. A Népszabadság által megkérdezett szakértők úgy vélik, Baranyayt nem valamiféle hátsó szándék vagy külső nyomás vezette erre a lépésre, hanem a hozzá nem értés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?