Móric
14 °C
17 °C

Megkérdőjelezik Baranyay szakmai hozzáértését?

2002.06.20. 09:47
A Népszabadság értesülései szerint a Magyar Fejlesztési Bank igazgatósága levélben szólította fel Baranyay László elnök-vezérigazgatót, hogy a jövő heti igazgatósági ülésen számoljon be munkájáról. Ezt követően döntenek arról, kifizetnek-e neki 150-200 millió forint végkielégítést. A napilap úgy tudja, az igazgatóság rendkívüli felmondással akar megválni Baranyaytól, mivel őt teszik felelőssé azért, hogy 1,5 milliárd forint kár érte a bankot egy ügylet miatt.
A pénzintézet rendkívüli felmondással kíván megválni Baranyay Lászlótól egy szakmailag elhibázott tranzakcióra hivatkozva - írja a napilap. Az MFB ugyanis a Mol gázüzletágának tervezett megvásárlásához állampapírt bocsátott ki 450 millió euró értékben. Az üzlet azonban nem jött létre, ezért az összeget Baranyay utasítására kihelyezték a bankközi pénzpiacra.

A Népszabadság információi szerint a jövő heti meghallgatásra valamennyi ezzel a tranzakcióval kapcsolatos dokumentum az új vezetőség rendelkezésére áll, a dokumentumok pedig azt tanúsítják, az elnök-vezérigazgatót többen is figyelmeztették arra, hogy döntése rossz és kárt okoz.

Mind a pénzintézet cenzúrabizottsága, mind az MFB igazgatósága határozatban kötelezte Baranyayt arra, hogy ne az általa preferált megoldást alkalmazza, ő azonban ennek ellenére a bankközi pénzpiacra helyezte ki a 450 millió eurót, és ez mintegy 1,5 milliárd forint ráfizetéssel járt. A Népszabadság által megkérdezett szakértők úgy vélik, Baranyayt nem valamiféle hátsó szándék vagy külső nyomás vezette erre a lépésre, hanem a hozzá nem értés.