Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

800 milliós fedezet nélküli hitel fogadóbővítésre

2002.06.28. 08:17
A Népszabadság értesülése szerint a Magyar Fejlesztési Bank előző vezetésétől egy alcsútdobozi vendéglátó-ipari kft. annak ellenére kapott több százmilliós hitelt, hogy veszteséges volt, és a fedezetül felajánlott ingatlan sem volt az övé.
Nem csupán a Defend esetében kerülte meg saját hitelezési szabályait a Magyar Fejlesztési Bank leváltott vezetése - írja a napilap. Egy alcsútdobozi vendéglátó-ipari kft. panzióbővítését annak ellenére 428 milliós hitelkeretettel finanszírozta a bank, hogy a cég a beruházáshoz szükséges saját erővel és ingatlanfedezettel nem rendelkezett.

A társaság felajánlotta ugyan a panziót fedezetként, azonban az ehhez tartozó földterületet és a rajta lévő építményt is csak bérelte, bérlemény pedig nem fogadható el ingatlanfedezetként.

A bérbeadó két külön társaság volt, ám mindkettő az MFB érdekeltségébe tartozik, ráadásul - a Népszabadság értesülései szerint - a vendéglátó-ipari vállalkozás elmaradt a bérleti díjakkal is. A céget az MFB előző vezetése 2001-ben úgy látta el a hitelkerettel, hogy annak a 2000. évi mérlege jelentős veszteséget mutatott.

Az ügyletre felfigyelhettek a Magyar Fejlesztési Bankban is. A pénzintézet cenzúrabizottsága ugyanis a társaság második hitelkérelmét - melyben 341 milliót kért - visszautasításra javasolta. Ennek ellenére az előző 428 milliós hitelkeretet kiegészítették a kért összeggel. A társaság ezt követően újabb kölcsönkérelemmel fordult a bankhoz, ezt azonban már a vezetésnek nem volt ideje kiutalni.

A beruházás a mai napig nem készült el. A tervezett panzió épülete még mindig csupán szerkezetkész állapotban áll.