Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

800 milliós fedezet nélküli hitel fogadóbővítésre

2002.06.28. 08:17
A Népszabadság értesülése szerint a Magyar Fejlesztési Bank előző vezetésétől egy alcsútdobozi vendéglátó-ipari kft. annak ellenére kapott több százmilliós hitelt, hogy veszteséges volt, és a fedezetül felajánlott ingatlan sem volt az övé.
Nem csupán a Defend esetében kerülte meg saját hitelezési szabályait a Magyar Fejlesztési Bank leváltott vezetése - írja a napilap. Egy alcsútdobozi vendéglátó-ipari kft. panzióbővítését annak ellenére 428 milliós hitelkeretettel finanszírozta a bank, hogy a cég a beruházáshoz szükséges saját erővel és ingatlanfedezettel nem rendelkezett.

A társaság felajánlotta ugyan a panziót fedezetként, azonban az ehhez tartozó földterületet és a rajta lévő építményt is csak bérelte, bérlemény pedig nem fogadható el ingatlanfedezetként.

A bérbeadó két külön társaság volt, ám mindkettő az MFB érdekeltségébe tartozik, ráadásul - a Népszabadság értesülései szerint - a vendéglátó-ipari vállalkozás elmaradt a bérleti díjakkal is. A céget az MFB előző vezetése 2001-ben úgy látta el a hitelkerettel, hogy annak a 2000. évi mérlege jelentős veszteséget mutatott.

Az ügyletre felfigyelhettek a Magyar Fejlesztési Bankban is. A pénzintézet cenzúrabizottsága ugyanis a társaság második hitelkérelmét - melyben 341 milliót kért - visszautasításra javasolta. Ennek ellenére az előző 428 milliós hitelkeretet kiegészítették a kért összeggel. A társaság ezt követően újabb kölcsönkérelemmel fordult a bankhoz, ezt azonban már a vezetésnek nem volt ideje kiutalni.

A beruházás a mai napig nem készült el. A tervezett panzió épülete még mindig csupán szerkezetkész állapotban áll.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!