Jusztina
1 °C
16 °C

50 milliárdos MFB-veszteség az üzletrészvásárláson?

2002.08.29. 12:00
Több tíz milliárd forintot bukhat a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészvásárláson, mivel 10-30 százalékra kell leértékelnie a névérték 100 százalékán megvett vagyont. A veszteségelszámolás módjáról egyelőre nincs döntés - írja a Világgazdaság.
Már most megközelítheti az 50 milliárd forintot az a veszteség, amely az állami tulajdonú MFB-t érheti az üzletrész-felvásárlás finanszírozása során.

A tranzakcióban szerepet vállaló bank által létrehozott kft.-knek ugyanis a működő szövetkezetekben megvett külső és nyugdíjas-üzletrészeket mintegy 30 százalékra, a csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárás alatt álló gazdaságok külsős és nyugdíjas-papírjait 10 százalékra kell leértékelniük.

A kormány a megvett üzletrészvagyont, illetve az állami vételt összehangoló banki kft.-ket át kívánja helyezni az ÁPV-hez. Az MFB-ből származó információk szerint az átadás előreláthatólag ez év végéig történik meg.

Ezzel párhuzamosan napirendre kell kerülnie a veszteségelszámolásnak is, de ennek várható módjáról még semmilyen döntés nincs.

Az agrártárca kormányelőterjesztés-tervezete szerint az MFB saját cégein keresztül máig 40 milliárdnyit fordított a működő gazdaságok üzletrészeire, és 25 milliárdot kell költenie a csőd, felszámolás és végelszámolás alatt álló szövetkezetek papírjaira.

Ha a névérték 100 százalékán megvett, 65 milliárdos vagyont az első esetben 30, a másodikban 10 százalékra értékelik le, az eddigi veszteség elérheti az 50 milliárd forintot.

A Világgazdaság információi szerint az MFB e két ügyben összesen 90 milliárdos kiadással számol, ami 65-70 milliárdos veszteséget jelentene.