Árpád
-2 °C
3 °C

50 milliárdos MFB-veszteség az üzletrészvásárláson?

2002.08.29. 12:00
Több tíz milliárd forintot bukhat a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészvásárláson, mivel 10-30 százalékra kell leértékelnie a névérték 100 százalékán megvett vagyont. A veszteségelszámolás módjáról egyelőre nincs döntés - írja a Világgazdaság.
Már most megközelítheti az 50 milliárd forintot az a veszteség, amely az állami tulajdonú MFB-t érheti az üzletrész-felvásárlás finanszírozása során.

A tranzakcióban szerepet vállaló bank által létrehozott kft.-knek ugyanis a működő szövetkezetekben megvett külső és nyugdíjas-üzletrészeket mintegy 30 százalékra, a csőd-, felszámolási és végelszámolási eljárás alatt álló gazdaságok külsős és nyugdíjas-papírjait 10 százalékra kell leértékelniük.

A kormány a megvett üzletrészvagyont, illetve az állami vételt összehangoló banki kft.-ket át kívánja helyezni az ÁPV-hez. Az MFB-ből származó információk szerint az átadás előreláthatólag ez év végéig történik meg.

Ezzel párhuzamosan napirendre kell kerülnie a veszteségelszámolásnak is, de ennek várható módjáról még semmilyen döntés nincs.

Az agrártárca kormányelőterjesztés-tervezete szerint az MFB saját cégein keresztül máig 40 milliárdnyit fordított a működő gazdaságok üzletrészeire, és 25 milliárdot kell költenie a csőd, felszámolás és végelszámolás alatt álló szövetkezetek papírjaira.

Ha a névérték 100 százalékán megvett, 65 milliárdos vagyont az első esetben 30, a másodikban 10 százalékra értékelik le, az eddigi veszteség elérheti az 50 milliárd forintot.

A Világgazdaság információi szerint az MFB e két ügyben összesen 90 milliárdos kiadással számol, ami 65-70 milliárdos veszteséget jelentene.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?