Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Gyorsan nő a magyar gazdaság

2004.09.08. 10:28
Az utolsó negyedévben négy százalékkal, az uniós átlag duplájával nőtt a hazai gazdaság, ráadásul növekedés egészséges szerkezetű, s nem a költekezés hajtja. A legdinamikusabban a beruházások nőttek, a feldolgozóipar jelentősen, az építőipar kevésbé nőtt.
Magyarország bruttó hazai terméke a második negyedévében négy százalékkal, az első félévben pedig 4,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A továbbra is élénk, az eurózónáét kétszeresen meghaladó gazdasági növekedést alapvetően az árutermelő ágazatok teljesítménynövekedése adja.

Beruházás

A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a beruházás nőtt. A belföldi felhasználás kétharmadát kitevő lakossági fogyasztás növekedése kissé meghaladta a GDP növekedési ütemét, viszont a közösségi fogyasztásnövekedés továbbra is lényegesen lassúbb maradt.

A 2000. évi változatlan árak alapján készített számítások szerint az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 5,7 százalékkal növekedett a második negyedévben, 6,4 százalékkal az első félévben. A második negyedévben az iparon belül a feldolgozóipar hozzáadott értéke 8,2 százalékkal emelkedett. Az építőipar 2,4 százalékos növekedést mutatott, míg a mezőgazdaság teljesítménye az utóbbi két év csökkenése, majd az előző negyedév stagnálása után 2,9 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 második negyedévében 3,7 százalékkal, az első félévben 3,4 százalékkal emelkedett. A második negyedévben szolgáltatásokon belül a kereskedelem, javítás nemzetgazdasági ág teljesítménye 5,4 százalékkal, a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé 6,1 százalékkal bővült.

Egyre több levél

A szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ágban 4,7 százalékos, a pénzügyi szolgáltatások és az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatások ágazataiban együttesen 3,4 százalékos volumennövekedés következett be. A közigazgatás, az oktatás és az egészségügyi szolgáltatások hozzáadott értéke együttesen 2,4 százalékkal emelkedett, az egyéb közösségi és személyi szolgáltatásoké pedig 1,6 százalékkal lett magasabb.

2004 második negyedévében a háztartások fogyasztási kiadásai az első negyedévben megfigyelt 3,8 százalékkal szemben magasabb ütemben, 5,1 százalékkal emelkedtek, így az első félévben 4,4 százalékos a bővülés mértéke. Mind a kormányzattól mind a háztartásokat segítő non-profit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatások növekedtek a második negyedévben 3,2 illetve 4,4 százalékkal.

Az első félévet tekintve e két területen 1,2 illetve 2,2 százalékos növekedés figyelhető meg. Ezen tényezők hatására a háztartások végső fogyasztása a második negyedévben 4,7 százalékkal, az első félévben 3,9 százalékkal emelkedett.

Fogyasztás

A közösségi fogyasztás a második negyedévben 2,3 százalékkal, az első félévben 1,8 százalékkal nőtt. A végső fogyasztás mindezek következtében a második negyedévben 4,4 százalékos, az első félévben 3,6 százalékos növekedést mutatott.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás bővülése a második negyedévben továbbra is magas, tíz százalékkal emelkedett, míg az első félévet tekintve 13,5 százalékos volt a növekedés. A bruttó felhalmozás a második negyedévben 11,1 százalékkal, az első félévben összességében 10,6 százalékkal bővült.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!