Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Magyarország lemaradhat

2005.06.10. 09:07
Némileg lassult ugyan a cseh és a szlovák GDP bővülésének üteme az első negyedévben, de a két ország teljesítménye így is a legjobb a régióban.
Csehország és Szlovákia gazdasága továbbra is több mint háromszor olyan gyorsan nő, mint az eurózónáé - derül ki a tegnap közzétett adatokból. Az első negyedévben a cseh GDP éves összehasonlításban 4,4 százalékkal bővült, ami némileg elmarad ugyan az előző negyedévi, nyolcéves rekordnak számító 4,6 százaléktól, de jóval meghaladja a 4 százalék alatti elemzői várakozásokat. A növekedés motorja az export volt.

Vak gazdaság

Akadt elemző, aki az országot a régió exporttigrisének nevezte, miután az első három hónapban a GDP csaknem háromnegyedét adó kivitel 19,5 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi mérleg többlete ennek köszönhetően Csehország különválása óta a legmagasabbra, 22,8 milliárd koronára (760 millió euró) emelkedett.

A gazdaságot a jelek szerint nem rázta meg az áprilisban kormányátalakításba torkolló politikai válság. Az adatok közzététele után a korona négyhetes csúcsra erősödött az euróval szemben.

Lassult az első negyedévben a szlovák gazdaság is, de a GDP így is 5,1 százalékkal bővült az előző negyedévi 5,8 százalék után, ami az egyik leggyorsabb ütem az EU-ban, ráadásul a kilátások is igen jók. A pozsonyi pénzügyminisztérium szerint a növekedés a következő két év folyamán - elsősorban a PSA Peugeot-Citroën és a Kia autógyárai beindulásának köszönhetően - akár 6 százalék fölé is emelkedhet. A cseh és a szlovák gazdaság lendületétől nem csupán az eurózóna 1,3 százalékos növekedése marad el, hanem a magyar és a lengyel GDP bővülése is. Az előbbi 2,9, az utóbbi 2,1 százalékos volt az első negyedévben.