Piroska
-2 °C
5 °C

Magasabb a vártnál a februári hiány

2004.04.13. 15:03
Az idei első két havi adat még a tavalyinál is szomorúbb képet mutat. Februárban meghaladta a hétszázmillió eurót a fizetési mérleg hiánya.
Idén februárban 722 millió euró volt a folyó fizetési mérleg havi hiánya. Ez ugyan csak 54 millió euróval magasabb, mint az előző év azonos időszakában, ám 215 millió euróval nagyobb a NAPI Gazdaság által megkérdezett szakértők előzetes várakozásainál. Így összességében idén az első két hónapban már 1167 millió eurós hiány jött össze, míg tavaly ilyenkor 1112 millió eurónál tartott a folyó mérleg.

A külkermérleg javul

Az adatok már az új módszertan alapján készültek, azaz tartalmazzák az újrabefektetett jövedelmeket. A jegybank szerint a folyó fizetési mérleg egyenlegének alakulásában hosszabb távon az áruforgalom és szolgáltatások együttes alakulása játszotta a döntő szerepet, 2004. februárjában azonban az áruforgalom egyenlegének hatása volt a meghatározó.

A jövedelmek egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott februárban. E hónapban az adósságot nem generáló tőketételeknél a nettó forrásbeáramlás 611 millió euró volt.

Az áruforgalomban megjelenő havi kiadási többlet 3311 millió euró export és 3537 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A kivitel 451 millió euróval, a behozatal 360 millió euróval magasabb az előző év azonos havi adatánál. A szezonális hatásoktól megtisztítva, az import előző hónaphoz képest vett növekedése meghaladja az export növekedési ütemét. Az áruforgalom szezonálisan kiigazított hiánya februárban százmillió euróval nagyobb az előző havi adatnál.