Frigyes
17 °C
25 °C

A vállalkozók szerint nem állhat le a kormány

2008.03.11. 07:50
Elvesztegettünk két évet, ha most megállnak a reformfolyamatok - véli Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A konvergenciaprogramot és a reformfolyamatokat végig kell vinni, az osztogatás politikája rendkívül káros lenne – mondja Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a főtitkára.

Elvesztegettünk két évet, ha most megállnak a reformfolyamatok - véli Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Aggasztónak tartaná, ha megfeneklenének a szerinte amúgy reformbarkácsolásnak hívott folyamatok. Ennek már egyébként korábban is láthatók voltak a jelei, úgy tűnt, hogy csökkent a kormány reformelszántsága. Az új helyzetben azt látná jó megoldásnak, ha a kabinet a növekedésre koncentrálna. A kamara szerint három fontos feladat van; ezek közül már történt előrelépés, ami a költségvetés helyzetének a javulását illeti, ám a másik két kérdésben - a nagy elosztóstruktúrák átalakításában és az uniós források hatékony felhasználásában - még komoly tennivalók vannak hátra.

Nem szabad most kapkodnia a kormánynak - figyelmeztet Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a főtitkára. A népszavazási döntés irreleváns a gazdasági pálya szempontjából, elsősorban társadalompolitikai jelentősége van, de azért nem szabad az ügyet egy vállrándítással elintézni. A konvergenciaprogramot és a reformfolyamatokat végig kell vinni, az osztogatás politikája rendkívül káros lenne. Bár az is igaz - tette hozzá -, hogy a kormányok szeretnek kissé jobban költekezni, amint elérik a négyéves ciklusuk felét. Ha ezt tenné a kabinet, elfordulna tőle a vállalkozói szféra, és a külföldi befektetők is elpártolnának - vázol egy lehetséges forgatókönyvet a főtitkár.

Nem szeretnénk, ha felpuhulnának a megindult reformfolyamatok a népszavazással kapcsolatban kialakult politikai hangulat nyomán - mondja Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének társelnöke. A három kérdéssel érintett terület a gazdaság egészében igen kicsi súlyt képvisel, a GDP-re mindössze 0,1 százalékos a kihatása. A szövetség az ír vagy a portugál példát szeretné látni Magyarországon, vagyis azt, hogy a kormányzati oldal és az ellenzék egyaránt az ország javát akarja. Rendkívül ártalmasak a gazdaságra a politikai csatározások. Folytatni kell a reformokat és a konvergenciaprogramot, s jó lenne, ha mindez általános politikai támogatás mentén mehetne végbe az országban.