Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Magyarország hűtőnagyhatalom lesz?

2005.01.11. 11:22
Kedden hivatalosan is megindult a gyártás Nyíregyházán. A hatvanötmillió euróból felépített harmincezer négyzetméteres gyár az Electrolux hűtőgépek legnagyobb termelési központja Európában.
Az Electrolux ma hivatalosan is megkezdte a termelést új nyíregyházi hűtőgépgyárában. A hivatalos megnyitót egy 65 millió euró értékű befektetés előzte meg, mellyel a világ legnagyobb konyhai, fürdőszobai, tisztító- és szabadtéri eszközöket gyártó vállalata hatszáz munkahelyet teremtett.

Új központ

A gyárat Gyurcsány Ferenc, miniszterelnök, Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere és Hans Stråberg, az Electrolux Csoport elnök-vezérigazgatója nyitotta meg. Az új gyártókapacitás bővíti a Csoport Jászberényben található ipari bázisát, ahol a vállalat már most több négymillió terméket (hűtőkészüléket, fagyasztóládát, porszívót) gyárt évente.

Az új gyárral Magyarország lett az Electrolux hűtőgépek legnagyobb termelési központja Európában. A nyíregyházi gyárban előállított termékek nagy részét Nyugat-, Közép és Kelet-Európába, valamint Oroszországba és Ukrajnába exportálják majd.

Háromszázezer négyzetméter

„Az Electrolux mindenképpen szerette volna továbbfejleszteni pozitív kapcsolatát Magyarországgal, miután 1991-ben megvettük a helyi Lehel Hűtőgépgyárat. Az új létesítmény mai ünnepélyes megnyitója egyértelműen jelzi, hogy kapcsolatunk az országgal erősebb, mint valaha, és az ipari lehetőségeibe vetett hitünk is szilárd” - nyilatkozta Hans Stråberg, az Electrolux Csoport elnök-vezérigazgatója.

Az Electrolux telephelyének alapterülete közel háromszázezer négyzetméter, melyre egy 36.000 négyzetméteres gyárat és egy 80.000 négyzetméteres raktárt építettek egy év alatt. Az épület 550 előre gyártott betonelemből áll össze, melyek 650 előre gyártott acélváz elemet tartanak. Összességében a teljes acélszerkezet hozzávetőlegesen 1.500 tonnát nyom.

Az Electrolux a gyárépítésre vonatkozó döntést 2003. júliusában hozta meg, a kombinált alulfagyasztós hűtők iránt megnövekedett keresletnek köszönhetően. A gyár építése 2004. márciusban kezdődött; az első gépeket és berendezéseket júliusban telepítették. Októberben és novemberben már tesztelték is ezeket, illetve a hivatalos termelést 2005. január elején kezdték meg, a terveknek megfelelően.