Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Magyarországon nincs terrorveszély

2006.08.12. 19:01
A londoni terroristáknak közük lehet az al-Kaidához, Ferihegy a hírszerző szolgálatok szerint nem célpont.

Budapesten nincs fokozott készültség, mert arra nincs szükség - mondta Demszky Gábor főpolgármester szombaton a Főváros Védelmi Bizottságának rendkívüli ülését követően, miután beszámolót hallgatott meg a nagy-britanniai antiterrorista akciókról a magyar biztonsági szervektől.

Figyelni kell

Mindenki nyugodtan utazzon - hangsúlyozta a főpolgármester. Hozzátette: "rajtunk, budapestieken is múlik, hogy a terroristák másik céljukat (...) el tudják-e érni", a pánikkeltést, az életforma megváltoztatását.

Demszky Gábor arra kérte a budapestieket, hogy a metrószemélyzetnek, a rendőrségnek jelezzék, ha bármi gyanúsat tapasztalnak.

"A gyanús, elhagyott poggyászokra fokozottan figyelni kell" - tette hozzá.

A Nemzetbiztonsági Hivatal illetékese a bizottsági ülésen tájékoztatást adott arról, milyen módon értesítették őket az antiterrorista akcióról. Demszky Gábor ismertetése szerint a brit szervezetek elsőként az Európai Uniót tájékoztatták, az unió a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot, a tárca pedig a hivatalt.

Hozzátette: a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz más csatornákon keresztül is érkeztek információk. "Ezek nem tartalmaztak ránk, Ferihegy fenyegetettségére vonatkozó információkat" - fogalmazott Demszky Gábor.

A főpolgármester hangsúlyozta: nem tudni, hány áldozatot, köztük hány budapesti életét követelte volna a terrorista akció, ha azt időben nem akadályozzák meg a brit hatóságok. "Ezért mi, budapestiek szolidaritásból és jól felfogott érdekünkben egyaránt gratulálunk a londoni illetékes szerveknek" - tette hozzá.

Demszky Gábor szerint nem véletlen, hogy a "szabadság ellenségei" a szabadság jelképeinek számító amerikai metropoliszok ellen tervezték támadásaikat.

Még nincs kézben a jelentés

"Budapest szolidáris Londonnal, New Yorkkal, Washingtonnal, Madriddal, Isztambullal, Bostonnal, San Franciscóval, Los Angelessel, minden már megtámadott vagy megtámadni készült nagyvárossal" - fogalmazott.

A Ferihegyi repülőtérrel kapcsolatban elmondta: ismert, hogy egy, a közelmúltban történt európai uniós vizsgálat szerint néhány biztonsági ellenőrzés nem felelt meg a szabványoknak. Kiemelte: ezekről a vizsgálatot végzők szóban tájékoztatták a Budapest Airport (BA) Zrt.-t, amely a kifogásokból többet korrigált.

Somogyi-Tóth Gábor, a BA Zrt. forgalmi vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vizsgálat során feltárt hiányosságokat pontosan nem ismerik, a jelentést még nem kapták meg.

"A legtöbb olyan kifogás, amit nem tudunk azonnal, egyik napról a másikra orvosolni, az a kerítéssel van összefüggésben" - mondta Somogyi-Tóth Gábor. A reptér kerítése "túlságosan kint van", közelebb kellene vinni a kritikus területekhez, így kevesebb embert kellene szigorú ellenőrzés alá vetni - magyarázta.

A vezérigazgató-helyettes szerint az új kerítés megépülésével az EU kifogásai kiküszöbölhetők. A kerítés építését megkezdték. Somogyi-Tóth nem tudott pontos összeget mondani a költségekről, de megjegyezte: ez egy drága projekt.

A repülőteret rendszeresen ellenőrzik különböző hatóságok, sohasem volt kérdés az, hogy a Ferihegyi repülőtér ne lenne biztonságos - tette hozzá. Balogh József, a Repülőtéri Biztonsági Szolgálat parancsnoka hangsúlyozta: a Ferihegyi repülőtér európai viszonylatban is biztonságos.

Elmondása szerint a jelenlegi kerítés vonala a szigorított biztonsági területtel egybe esik. Emiatt egyfajta totális ellenőrzést kell végrehajtaniuk, ezért is látható gyakran torlódás a reptér D portájánál. A belső kerítés kijelölése mintegy ezer dolgozót érint, a kivitelezést a XVII. kerületi oldalon már megkezdték.

Szálak az al-Kaidához

A Scotland Yard közben még vizsgálja, hogy voltak-e kapcsolatok a repülőgép-robbantásra szőtt összeesküvés gyanújával két napja őrizetbe vett személyek és a 2005. július 7-i londoni robbantásos merényletek elkövetői között - jelentette szombaton a The Times.

Pakisztáni hírszerző források úgy tudják - írta a brit lap -, hogy az őrizetbe vettek közül néhányan ugyanabban az időben látogattak Pakisztánba tavaly, mint a londoni öngyilkos merénylők közül ketten: a csoport vezetője, Mohammad Sidique Khan és szoros jóbarátja, Shehzad Tanweer.

Tanweer a pakisztáni Lahor közelében egy olyan medreszébe - muzulmán vallási iskolába - járt, ahol a pakisztáni hatóságok állítása szerint korábban Nyugatról érkezett fiatal radikálisokkal foglalkoztak.

A pakisztáni rendőrség brit kérésre vizsgálja, hogy a Nagy-Britanniában őrizetbe vett feltételezett merénylők közül ketten nem jártak-e a Markaz Taiba iszlám karitatív központban, melynek vezetője, Hafiz Mohammed Szaíd házi őrizetben van Pakisztánban, és hamarosan kihallgatják arról, hogy nem ismeri-e a brit rendőrség által lefogott 24 terroristagyanús személy valamelyikét.

Az iszlámábádi hatóságok azoknak a feltételezéseknek is utána járnak, hogy a Londonban fogva tartott személyek közül ketten az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik legjobb bombaszakértőjétől kaptak kiképzést Pakisztánban.

A szombati brit lapok hírül adták, hogy az őrizetbe vett 24 személy között (egyiküket időközben vádemelés nélkül elengedte a rendőrség) lévő "fehér" brit, Don Stewart-Whyte, aki középosztálybeli családból származik, és akinek (elhunyt) apja valaha a tory párt aktivistája volt, nem más, mint az ismert manöken, Heather Stewart-Whyte, a francia teniszjátékos, Yannick Noah volt feleségének féltestvére. A 20 esztendős Don fél éve tért át az iszlámra, muzulmán lányt vett feleségül, nevét Abdul Waheedre változtatta, szakállat növesztett, és hagyományos muzulmán öltözéket visel.

Hagyományos család

Van az összeesküvők között egy másik, hagyományos keresztény brit családból származó, az iszlámra szintén áttért férfi is, Brian Young, akinek a szülei a Karib-tengeri St. Vincent-szigetről érkeztek Nagy-Britanniába a jobb élet reményében. A gyanúsítottak többségének felmenői azonban pakisztáni eredetűek.

A The Times szerint a brit hatóságok bosszúsak amiatt, hogy az amerikaiak bedobták az "al-Kaida-kapcsolatot", vagyis azt a feltételezést, hogy a merényletsorozat terve mögött is a 2001. szeptember 11-i amerikai támadásokért felelős nemzetközi terrorhálózat áll. A lap szerint a britek külön kérték az amerikaiakat, hogy tartózkodjanak az ilyen nyilvános kijelentésektől, de Michael Chertoff belbiztonsági miniszter figyelmen kívül hagyta a kérést. Emögött választási megfontolások állhatnak - írta a The Times -, hiszen az Egyesült Államokban novemberben időközi kongresszusi választások lesznek, s a kormányzó republikánusok a nemzetbiztonság kérdésének középpontba állításával remélik "csillapítani" az iraki háború miatti választói haragot.

A brit lapok többsége vitriolos cikkeket és képeket közöl az egyik barátja, Sir Cliff Richard barbadosi villájában családjával nyaraló Tony Blair miniszterelnökről, aki "nem zavartatja magát" a hazájában bevezetett legmagasabb fokozatú terrorriadótól, amelyet John Reid belügyminiszter a legnagyobb fenyegetésnek nevezett a második világháború óta. Igaz, a The Daily Telegraph szerint Blair kormánya tagjaival konzultálva "fontolóra vette" esetleges idő előtti hazatérését, de a Daily Mirror bulvárlap azt írta, maradjon ott, ahol van, "nem nagyon hiányzik otthon".