Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem megy világgá a magyar

2008.03.21. 07:47
A volt szocialista országokban élők közül a magyarok vállalnak a legkevésbé szívesen munkát külföldön. Akik mennének, azok a 25 év alatti fiatalok, a 35 fölöttiek viszont szinte egyáltalán nem mozdulnának. Az ok a nyelvtudás hiánya, a családi kötöttségek és a bizalmatlanság.

Hiába az egyre több külföldi cég, munkaügyi szervezet toborzása, a magyarok továbbra sem tolongnak a más országbeli állásokért, sőt úgy tűnik, a külföldi munkavállalási kedv 34 éves kor fölött végleg semmivé foszlik. A Kelly Services nemzetközi munkaerő-közvetítő és -kölcsönző cég által készített friss felmérésből kiderül, míg a 20 év alattiaknak mintegy 82 százaléka, a 20–24 év közöttiek közel háromnegyede lenne hajlandó egy jó állás miatt másik országban letelepedni, addig a 25–34 év közöttieknek már kétharmada sem mozdulna meg.

A röghözkötöttség legfőbb oka a családi kötelezettségek, a nyelvi korlátok, ezt követi a gyermekek iskoláztatása, az itteni ingatlantulajdon, illetve, hogy a magyarok bonyolultnak tartják a külföldi adózást, és nem látják át, hogyan alakul a nyugdíjjogosultságuk. Pedig az unió egyre több állama próbálja csábítani a magyarokat. Hamarosan 22 országból – többek között Ausztriából, Ciprusról, Dániából, sőt még Romániából is – érkeznek külföldi munkaadók és álláspiaci szakemberek, hogy Magyarországról toborozzanak mérnököket, fogorvosokat, tanárokat, ügyfélszolgálatosokat, CNC-marósokat, henteseket.

Ezt a nemzetközi állásbörzét április 19-én rendezi a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, de az Eures (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) magyar tanácsadói most is keresnek munkavállalókat külföldre. Angliába például betegápolót, Svájcba és Norvégiába a vendéglátásba keresnek többféle posztra szakképzetteket. A toborzások iránt élénk az érdeklődés, de kevesen vállalják ténylegesen is a munkát más országban. A tavalyi 18 alkalommal megtartott toborzást követően mindössze száz magyar helyezkedett el külföldön.

A szakmunkások mellett egészségügyi dolgozók, műszaki diplomások, kutatók hajlandók átlépni egy-egy állás miatt az országhatárt, a többiek csak játszadoznak a távozás gondolatával. Ezt bizonyítja a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának (SE EMK) felmérése is. Bár a rezidensek 60-70 százaléka érdeklődik a külföldi posztok iránt, közülük lényegesen kevesebb – nagyjából 10 százalék – tesz határozott lépéseket, ők például állásinterjúkra járnak, tudatosan keresik a kinti lehetőségeket.

Legyen szó akár diplomásról, akár szakmunkásról, régiónk többi államának munkavállalói jóval aktívabbak. A lengyelek közül 324, Romániából 202, a Szlovákiából pedig 185 ezren vágtak neki az útnak, s kerestek más országban megélhetést. A munkaügyi tárca korábbi becslése szerint a magyarok közül mindössze 50-60 ezren dolgozhatnak külföldön.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?