Emőke
-4 °C
9 °C

Magyarország a régió csődrekordere

2006.05.08. 08:12
Nálunk a legmagasabb a fizetésképtelen vállalkozások aránya – 1,85 százalékos, rajtunk kívül csak két ország jutott egy százalék fölé.

A fizetésképtelenné vált vállalkozások aránya a térségben tavaly Magyarországon volt a legmagasabb - derül ki a Coface Central Europe üzleti adatszolgáltatással foglalkozó cég 11 országra kiterjedő kelet-közép-európai felméréséből.

Hárman a csúcson

A magyar vállalkozások 1,85 százaléka jelentett tavaly fizetésképtelenséget; 1 százalék feletti mutatóval Magyarországon kívül csak Horvátország és Románia rendelkezik.

A legkevesebb csődeljárás Lengyelországban indult. Jirí Hylmar, a bécsi székhelyű cég igazgatója mindazonáltal jelezte: az eltérésekért nem csupán a gazdasági környezet, hanem az egyes országokban hatályos csődtörvények különbözősége is okolható.

A Coface adatai szerint a régió átlagos fizetésképtelenségi rátája tavaly 0,61 százalék volt, csaknem másfélszerese a 2004 évi 0,41 százaléknak. A helyzet az előző évhez képest jelentősen javult Horvátországban, Szlovéniában, Lettországban és Csehországban, Romániában és Szlovákiában viszont romlott.