Emőke
-4 °C
9 °C

Főszerkesztőváltás és forradalom a Magyar Hírlapnál

2003.04.03. 13:19
Hiába emelkedett tavaly és idén a Magyar Hírlap példányszáma, a jelek szerint ez nem volt elég a svájci tulajdonosnak, csütörtökön ugyanis bejelentették, hogy Kocsi Ilona helyett Szombathy Pál, a lap rovatvezetője lett az új főszerkesztő. Szombathy az Indexnek nyilatkozva vizuális forradalmat ígért. Közben nem csitulnak a találgatások, hogy egyáltalán megmarad-e az újság, hiszen a tulajdonos, a svájci Ringier a Népszabadság többségi részvénycsomagját is megszerezte nemrég.
"A kiadó feladata mindent megtenni azért, hogy a Magyar Hírlap nyereséges legyen, de rövid távon a pozitív irányba történő elmozdulás is elegendő. Ha javulást látunk, a türelem is tovább tart" - nyilatkozza Papp Béla, a Ringier ügyvezető igazgatója a Kreatív legfrissebb számában. Úgy látszik, csak napokig tartott a türelem, hiszen a nehéz helyzetben lévő napilap példányszáma idén is nőtt, a főszerkesztőt mégis kirúgták. Az Index értesülése szerint tavaly durván 10 százalékkal emelkedett az eladott példányszám és az idei első negyedévben is folyatódott ez a tendencia. Mondjuk igen alacsony szintről, hiszen az újságot ma már naponta átlagosan csak 35 ezer ember veszi meg.

Vizuális forradalom

Külsejében és tartalmában is fiatalosabb, merészebb újsággá kívánja alakítani a Magyar Hírlapot Szombathy Pál. Az egykor a köztévé hírigazgatói tisztségét is betöltő újságíró az Indexnek úgy nyilatkozott: a lap átalakításának koordinálásával néhány hete bízták meg, ennek egy újabb állomása, hogy felkérték a főszerkesztői posztra. A lap megjelenésében annyit fog változni, hogy az már felér a vizuális forradalommal - fogalmazott Szombathy, aki szerint minél inkább a hírek mögé akarnak nézni, így több lesz a háttér anyag és az elemzés. Nyomtatott lapként ugyanis nehéz úgy részt venni a hírversenyben, hogy az internetes médiumok azonnal, a híradók pedig kora este közlik a nyomtatásban csak másnap megjelenő híreket - fogalmazott. A lap átalakítása óhatatlanul személycseréket fog eredményezni, tömeges elbocsátásokra azonban nem kell számítani - mondta.

Kocsi Ilona teljesen egyébként nem távozik a laptól - már ha elfogadja a felkérést, hogy vezesse az újság most létrehozandó Szerkesztőségi Bizottságát.

Előny vagy hátrány?

Sokan mégsem zárják ki a komolyabb elbocsátásokat, sőt akár a lap megszüntetését sem. A svájci tulajdonos ugyanis most már kér konkurens országos napilap gazdája. Hírlapos forrásaink cáfolták a Magyar Nemzet hírét, miszerint valamiféle gazdasági bulvárlappá alakítanák az újságot, bármit is jelentsen ez. A Gazdasági Versenyhivatal most kezdte vizsgálni a Ringier tulajdonszerzését a Népszabadság Rt.-ben.

Egy neve elhallgatását kérő forrás az Indexnek elmondta: először azt kell megállapítaniuk, erőfölénybe kerül-e a svájci kiadó a vásárlás után valamelyik piaci szegmensben. Ám még akkor sem biztos a tiltó döntés, ha az erőfölényes helyzet tényét kimondják. Ugyanis elvégzik az úgynevezett előny-hátrány tesztet is. Ez azt mérlegeli, hogy tranzakciónak mik az előnyös és hátrányos piaci következményei. Forrásunk szerint elképzelhető, hogy csak feltételekkel engedik meg a felvásárlást. Feltétel lehet például az egyik kiadóvállalat eladása. Egyes - meg nem erősített - hírek szerint a svájciak egybeolvasztanák a két kiadót Népszabadság Rt. néven.