Szigorúan ellenőrzött lapszámok

2004.11.04. 17:58
Ha nem tetszik a Ringier kiadónak a róla megjelenő cikk, egyszerűen eltávolítanák a már levilágított lapszámból azt - tudta meg az Index. A kiadó embere a nyomdában várja az éppen aktuális számot. Közben olyan hírek is felröppentek, hogy a Ringier nem is akarja eladni a napilapot.
Esténként a lajosmizsei nyomdában várja a Ringier lapkiadó embere a Magyar Hírlap aktuális számát, hogy ellenőrizze a lapban közölt, velük kapcsolatos cikkeket. Információink szerint a kiadó kilátásba helyezte, ha ránézve túlságosan negatív írást adnak le, nem jelenhet meg az aktuális szám, vagy eltávolítanák a már levilágított lapszámból az adott cikket. Ez egyelőre nem történt meg, de a svájci lapgazda egyértelműen bekeményített, forradalmi hangulatot teremtve ezzel a szerkesztőségben.

Információ-stop

Az Index értesülése szerint a kiadó szigorú biztonsági intézkedéseket vezetett be: csütörtök délutánig úgy tűnt, a Magyar Hírlap kirúgott dolgozói nem archiválhatják a számítógépeiken évek óta tárolt személyes dokumentumokat, és ennek érdekében a kiadó letiltatta többek közt a csatolt fájllal rendelkező emaileket is. A székházba nem léphetnek be a sajtó munkatársai. A dolgozók a portán is csak akkor vihetik ki az épületből kinyomatatott dokumentumaikat, ha azokon a lapigazgató, Czövek Hajnalka aláírása igazolja, hogy magántermészetű anyagról volt szó.

Az újságírók és a kiadó megállapodtak csütörtök délután, hogy ezekről a sorsdöntő kérdésekről péntek délután négy órakor döntenek.

"Mindenki így csinálná"

"Az óvatossági intézkedésekre azért volt szükség, mert egyes kollegák nagy céges dossziékkal jelentek meg a portán, amit korábban sosem tettek" - mondta az Indexnek a Magyar Hírlap lapigazgatója. Mint mondta, arra kérték a dolgozókat, hogy csak személyes dokumentumokat vigyenek ki. "Ezek olyan biztonsági intézkedések, amelyeket minden kiadó meghoz" - tette hozzá. A csatolt fájlok letiltásáról és a cd-írók esetleges kiszereléséről szóló kérdésünkre a lapigazgató úgy reagált, most nincs kapacitásuk, nagy erőkkel tárgyalnak, és pénteken négykor megegyeznek a munkatársakkal.

Czövek Hajnalka arról nem tud, hogy a lajosmizsei nyomdában a Ringier cenzora ellenőrizné az aktuális lapszámokat.

Közel a határidő

Gyurcsány időt kért a Hírlapnak
Gyurcsány egy kérdés kapcsán a független liberális újságírás fórumának nevezte a Magyar Hírlapot, amely - mint mondta - egy értékes műhely. Közölte, hogy nem kíván beleavatkozni a lap és a tulajdonos ügyeibe, ugyanakkor informálisan egyeztetett a tulajdonos képviselőjével, akit arra kért, adjon időt és lehetőséget a lap megmentésére, legyen türelmes, mert túl nagy érték forog kockán.
Közben lassan lejár a határidő, amit a Ringier szabott a lap eladására. Péntek délután négyig kell kötelező ajánlatot tenni a lap megvételére a lehetséges vevőnek, vagy megszűnik a napilap. Ha nem találnak vevőt a határidőig, a szombati lesz az utolsó szám.

Az Index értesülései szerint több vevő is jelentkezett a kiadónál. Ezek között van az amerikai Lauder-csoport is, mely már rendelkezett médiaérdekeltségekkel Magyarországon. A Ronald S. Lauder által vezetett Central European Media Enterprisesé volt a TV3 tévécsatorna.

Úgy tudjuk a Demján-csoport is felmerült lehetséges vevőként, ők azonban az Indexnek kijelentették, nem érdekli őket a média. A hvg.hu értesülései szerint a brit Mirror-csoport is az érdeklődők között van, és tegnap a kiadó a Vegyépszerrel tárgyalt.

Nem akarják eladni?

A Magyar Hírlap szerint felmerültek olyan hírek is, hogy a Ringier nem is akarja eladni az újságot, hanem a napilap megszűnésével a tulajdonában lévő Népszabadságnak akar piacot szerezni. Ezt a felvetést Papp Béla, a kiadó magyarországi ügyvezető igazgatója elutasította.

Szintén a napilap eladásáról szóló szándék kérdőjeleződik meg, hogy a Magyar Hírlap már nem is szerepel a Magyar Terjesztés Ellenőrző Szövetség (Matesz) szerdán kiadott legfrissebb gyorsjelentésében. A lapok példányszámadaiat megrendelésre auditáló szervezet ugyanis szerdán azt a kérést kapta a kiadótól, hogy a Magyar Hírlap auditálását fejezze be. Az ehhez szükséges adatokat egyébként még leadták a szervezetnek, ám a körülbelül százezer forintos költségű műveletet már nem végezték el.

Úgy tudjuk, amikor szerdán egyeztetés miatt a Matesztől felhívták az egyik Ringier-igazgatót, ő a vezetőséggel való konzultáció után azt mondta: ne kerüljenek be a Magyar Hírlap adatai a harmadik negyedéves gyorsjelentésbe.

Nemzetközi segítség

Mint beszámoltunk róla, a kiadó elutasította a szerkesztőség tagjainak azon javaslatát, hogy az év végéig finanszírozzák a napilap kiadását, átadják a jogokat a szerkesztőség által létrehozott társaságnak. Cserébe az újságírók vállalták volna, hogy ingyen dolgoznak.

A Magyar Hírlap munkatársai ezek után az olvasóktól és az Európai Újságírók Szövetségétől kértek segítséget. A szövetség ma felszólította a kiadót, hogy adjon haladékot a Magyar Hírlapnak.  • Hírek
  • Hírek