Gerzson
-3 °C
3 °C

A versenyhivatal rajtaütött a Microsofton

Előzetes értesítés nélkül a veresnyhivatal helyszíni szemlét tartott a Microsoftnál. A GVH verenyfelügyeleti eljárást indított a szoftveróriás ellen erőfölénnyel való visszaélés miatt. A gyanú szerint olyan feltételeket támaszt a cég a kereskedőkkel szemben, hogy azok már nem érdekeltek más cég szoftvereinek árusításában.

Az Index információi szerint a Microsoft elleni vizsgálatot egy hazai szoftvercég kezdeményezte. Az Open SKM Agency Kft. azért fordult a hivatalhoz, mert az MS szerintük visszaélt erőfölényével és gyakorlatilag nem engedte be a hazai terjesztőhálózatba a konkurenciát. A kisebb hazai vállalkozás a saját magyarnyelvű irodai szoftvercsomaggal akart megjelenni a hazai piacon, de a terméket a kedvezőbb ár ellenére sem tudták elhelyezni a 99 százalékban az MS által uralt piacon.

A Gazdasági Versenyhivatal megerősítette információnkat. A versenyhivatal gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást a Microsoft Magyarország ellen.

A versenyhatóság július 19-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Microsoft Magyarország Kft-nél. A GVH észlelte, hogy a cég valószínűleg olyan feltétel-, illetve kedvezményrendszert (például hűségkedvezményeket) alkalmaz a legjelentősebb szoftver disztribútorokkal szemben, amelyek miatt ők ellenérdekeltek abban, hogy a Microsoft Office irodai szoftvereken kívül egyéb, azzal versenyző termékeket értékesítsenek. A rajtaütésen a gyanú alátámasztására gyűjtött bizonyítékokat a GVH.

Az eljárás alá vont cég magatartása alkalmas lehet az Európai Közösséget létrehozó szerződés megsértésére, mely szerint a közös piaccal összeegyeztethetetlen és ezért tilos egy vagy több vállalkozásnak a közös piacon vagy annak jelentős részén meglévő erőfölényével való visszaélése, amennyiben ez hatással lehet a tagállamok közötti kereskedelemre – közölte kérdésünkre a GVH. A hatóság szerint a most vizsgált magatartás érinti a tagállamok közötti kereskedelmet, mivel a Microsoft által alkalmazott feltételrendszer képes lehet a konkurens termékeket forgalmazó szoftvergyártók piacról történő kiszorítására, illetve piacra lépésük tartós megakadályozására.

A GVH szerint a tagállamok közti kereskedelemre gyakorolt hatás azért is valószínűsíthető, mert a szoftverekkel – jellegüknél fogva – könnyű határokon átnyúló kereskedelmet folytatni. Ezen kívül még azt is figyelembe vették, hogy a Microsoft magyarországi leányvállalata az érintett piacon elért 90 százalék feletti részesdésével feltehetően erőfölénnyel rendelkezik. Anyavállalata, a Microsoft csoport erőfölényét mind az európai, mind az amerikai eljárásokban az ott érintett termékeknél az európai piacon, illetve egy világméretű földrajzi piacon is megállapították.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a feltételezett jogsértést elkövette - közölte a versenyhivatal. Az eljárás lényege, hogy tisztázzák a tényeket és bizonyítsák a feltételezett jogsértést. A törvény szerint az eljárás lefolytatására biztosított időtartam 180 nap, amely két alkalommal újabb 180 nappal meghosszabbítható.