Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

A MIÉP-től tartanak a külföldi befektetők

2002.03.21. 11:34
A külföldi befektetők szemszögéből az áprilisi országgyűlési választások legnagyobb kockázata a Magyar Igazság és Élet Pártjának (MIÉP) kormánypozícióba kerülése, de rontaná a magyar gazdaság megítélését egy kisebbségi s ezáltal instabil kormány megalakulása is - derül ki a Lehman Brothers és a Dresdner Kleinwort Wassertein elemzéseiből. A Napi Gazdaság által megkérdezett hazai szakértők szerint a választások előtti bizonytalanság miatt a következő hetekben a forint jelentősen gyengülhet az euróval szemben.
A közelgő választások legnagyobb kockázata abból adódik, hogy nem zárható ki egyértelműen a szélsőséges Magyar Igazság és Élet Pártjának (MIÉP) kormányzati pozícióba kerülése - vélekednek a Lehman Brothers és a Dresdner Kleinwort Wassertein elemzői. A két globális befektetőcég szakértői szerint bár a közelmúltban mind a Fidesz, mind az MDF első emberei kizárták a MIÉP-pel való együttműködést, a választások után a pártok hozzáállása megváltozhat - írja a Napi Gazdaság.

A magyar cégek külföldi esélyei is romlanának

A MIÉP kormánypárttá válása elsősorban nem a párt gazdaságpolitikai programja miatt jelent kockázatot. A külföldi befektetők mindenek előtt attól tartanak, hogy a kormányra jutás lelassítaná az EU-csatlakozási folyamatot, rontaná az ország külső megítélését, elriasztaná a magyar gazdaság dinamikus növekedését biztosító külföldi befektetőket, és a megugró kockázati felár nehéz helyzetbe hozná a költségvetést is. A MIÉP kormányra kerülése rontaná a magyar vállalatok esélyeit a környező országokban sorra kerülő privatizációs pályázatokon is - vélekedett egy a Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemző.

Gyengülhet a forint

Aggodalmat kelt az is, hogy elképzelhető, hogy kisebbségi, ezáltal instabil kormány kerül hatalomra. Amennyiben a jelenlegi koalíciót egy gyenge, a növekvő költségvetési kiadásoknak gátat szabni nem tudó kormány váltja fel, a büdzsé hiánya könnyen a tervezett szint fölé emelkedhet - figyelmeztetnek a Lehmann Brothers szekértői. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint a következő hetekben jelentősen gyengülhet a forint: a választások előtti bizonytalanság akár 250 forintos euróárfolyamot is eredményezhet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!