Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A MIÉP-től tartanak a külföldi befektetők

2002.03.21. 11:34
A külföldi befektetők szemszögéből az áprilisi országgyűlési választások legnagyobb kockázata a Magyar Igazság és Élet Pártjának (MIÉP) kormánypozícióba kerülése, de rontaná a magyar gazdaság megítélését egy kisebbségi s ezáltal instabil kormány megalakulása is - derül ki a Lehman Brothers és a Dresdner Kleinwort Wassertein elemzéseiből. A Napi Gazdaság által megkérdezett hazai szakértők szerint a választások előtti bizonytalanság miatt a következő hetekben a forint jelentősen gyengülhet az euróval szemben.
A közelgő választások legnagyobb kockázata abból adódik, hogy nem zárható ki egyértelműen a szélsőséges Magyar Igazság és Élet Pártjának (MIÉP) kormányzati pozícióba kerülése - vélekednek a Lehman Brothers és a Dresdner Kleinwort Wassertein elemzői. A két globális befektetőcég szakértői szerint bár a közelmúltban mind a Fidesz, mind az MDF első emberei kizárták a MIÉP-pel való együttműködést, a választások után a pártok hozzáállása megváltozhat - írja a Napi Gazdaság.

A magyar cégek külföldi esélyei is romlanának

A MIÉP kormánypárttá válása elsősorban nem a párt gazdaságpolitikai programja miatt jelent kockázatot. A külföldi befektetők mindenek előtt attól tartanak, hogy a kormányra jutás lelassítaná az EU-csatlakozási folyamatot, rontaná az ország külső megítélését, elriasztaná a magyar gazdaság dinamikus növekedését biztosító külföldi befektetőket, és a megugró kockázati felár nehéz helyzetbe hozná a költségvetést is. A MIÉP kormányra kerülése rontaná a magyar vállalatok esélyeit a környező országokban sorra kerülő privatizációs pályázatokon is - vélekedett egy a Napi Gazdaságnak nyilatkozó elemző.

Gyengülhet a forint

Aggodalmat kelt az is, hogy elképzelhető, hogy kisebbségi, ezáltal instabil kormány kerül hatalomra. Amennyiben a jelenlegi koalíciót egy gyenge, a növekvő költségvetési kiadásoknak gátat szabni nem tudó kormány váltja fel, a büdzsé hiánya könnyen a tervezett szint fölé emelkedhet - figyelmeztetnek a Lehmann Brothers szekértői. A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők szerint a következő hetekben jelentősen gyengülhet a forint: a választások előtti bizonytalanság akár 250 forintos euróárfolyamot is eredményezhet.