Sára, Márió
2 °C
4 °C

Indulhat a Mikulás-rali

2007.12.03. 06:24
Az ünnepek közeledtével valószínűleg egyre többet fognak hallani az úgynevezett Mikulás-raliról. Ez az esemény egy régóta ismert, Yale Hirsch által felfedezett jelenség, amely szerint az év vége közeledtével a részvényárak jelentősen emelkednek.

A piacon több hasonló pletyka kering, mint például a "sell in may and go away", azaz: add el a részvényeidet májusban, mert a szabadságolások miatt várhatóan áresés lesz; vagy hogy szeptemberben a részvénypiacon a pénzügyi zárások miatt az árak mérséklődése a jellemző - ám ezek a megfigyelések statisztikailag nem mindig megalapozottak.

Az egyetlen kivétel az úgynevezett Mikulás-rali. A tapasztalatok szerint december elején a részvénypiacon az árfolyamok egészen a hónap közepéig csökkennek, majd utána mint a rakéta, kilőnek, és január elejéig a határ a csillagos ég. Az 1982 óta eltelt 24 év alatt 21-szer következett be ez a jelenség, ami 87,8 százalékos sikerrátának felel meg.

December 11.

Az Egyesült Államokban a befektetők - akik megjátszották az év végi ralit - ez alatt a pár hét alatt részvényenként átlagosan 2,7 százalékos hozamot értek el. Hosszabb távra visszatekintve, ha december közepe előtt a részvénypiacokon a bika uralkodott, azaz az árak emelkedtek, 84 százalék esély volt arra, hogy bekövetkezik az év végi rali, míg amikor a trend lefelé mutatott, a december közepe utáni időszakban az árak 68 százalékban emelkedtek.

A statisztikai adatok azt bizonyítják, hogy az év végi rali bekövetkezésének akkor van a legnagyobb esélye, ha a december 11. előtti két hétben az árfolyamok mindössze kisebb mozgásokat mutatnak. 1930 óta 28 olyan év volt, amikor az árak ebben az időszakban a -1 és a +3 százalék közötti sávban mozogtak. A 28 évből 26-szor bekövetkezett az év végi rali. Ez 93 százalékos sikerrátának felel meg, ami a világ pénzügyi piacain hihetetlenül jónak számít.

Azokban az években, amikor az árak több mint egy százalékkal csökkentek, a december 11. utáni emelkedésre 76 százalék esély volt, amikor viszont az árak a december 11. előtti két hétben több mint 3 százalékkal emelkedtek, az év végi ralinak 62 százalék volt a valószínűsége.

Miért dominálnak a vásárlások év végén a részvénypiacokon? Az Egyesült Államokban az adóoptimalizálások miatti eladások decemberre általában befejeződnek, s a piacon a vásárlók maradnak többségben, nem is beszélve arról, hogy a pénzügyi intézmények és befektetési alapok az új évre szeretik pénzük nagy részét befektetve tudni, így bővítve tovább a vásárlók számát.

A bátrabbak fialtathatnak

Az amerikaiak az új év közeledtével feltöltik a magánnyugdíjpénztáraknál lévő számláikat - ami friss pénzt hoz a piacra -, még nagyobb vételi nyomás alá helyezve a részvényárakat. A befektetési alapok kezelői év végi prémiumaikat elért eredményeik után kapják, így az árfolyamok emelkedésében ők is érdekeltek.

A kérdés azonban továbbra is az, hogy vajon az idén is bekövetkezik-e a várva várt emelkedés, vagy az idei a kivételek éve lesz. A választ hamarosan megtudjuk. Arra azonban, hogy a tendencia várhatóan folytatódik, több indokot is találni. Az amerikai jegybank várhatóan nem emeli a kamatokat a kö­zeljövőben, sőt a piac 2008-ra a kamatok csökkentésére számít. Laza monetáris politikájával a Fed egyre több pénzt enged be a bankrendszerbe, amit a pénzmennyiségre vonatkozó M2 ráta folyamatos növekedése is alátámaszt.

Az amerikai gazdasági növekedés sem mutat még jelentősebb lassulást, míg az infláció az Egyesült Államokban folyamatosan mérséklődik. A hosszú távú hozamok is ismét 5 százalék alatt vannak, ami tökéletes gazdasági környezetet biztosít a cégek számára. A bátrabb befektetőknek tehát várhatóan ismét itt a lehetőség, hogy még az év végén fialtassák egy kicsit összegyűjtött vagyonukat, s javítsák az idén elért eddigi hozamaikat.