Szilárda
-4 °C
3 °C

Fogyasztó lesz a mikrovállalkozás

2008.09.22. 07:43
Az új polgári törvénykönyv alapvetően átalakítaná a fogyasztó fogalmát: abba például nemcsak magánszemélyek tartoznának, hanem adott esetben a mikrovállalkozások is.

A tervek szerint 2010-től hatályos új polgári törvénykönyv a jelenleg hatályos szabályozáshoz képest alapvetően más alapokra helyezi a fogyasztó fogalmát és a tipikus fogyasztói szerződések szabályait - mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. A legfontosabb változás az lesz, hogy fogyasztónak nemcsak a magánszemélyek minősülhetnek, hanem társaságok is.

Tipikusan a társasházak, alapítványok, szervezetek, hordoznak klasszikus fogyasztói attitűdöket, emellett azonban bármilyen mikrovállalkozás is fogyasztóként viselkedhet, ha legalább középvállalkozás köt vele szerződést. Ebben az esetben ugyanis kulcsfontosságú, hogy - jóllehet elvileg a két szerződő partner egyenjogú - a két fél nem egyenlő erővel jelenik meg a viszonyban.

Elég csak a beszállítók és felvásárlók kapcsolatára gondolni: ebben az esetben a beszállító mikrovállalkozás lényegében egy bianco szerződést kap, egy általános, minden más hasonló vállalkozásnak felajánlott kontraktusnak megfelelő dokumentumot. Vagyis ezen nem vagy csak nehezen tud személyes érdekeinek megfelelő változtatást eszközölni. Ez a viszony éppen olyan, mint amilyet egy egyszerű magánszemély alakít ki egy bolttal, hálózattal, szolgáltatóval: ki van szolgáltatva a másik félnek, egyértelműen gyengébb, mint a vele szemben lévő.

Ezt az egyenlőtlenséget kompenzálná a Ptk. azzal, hogy a fogyasztónak bizonyos többletjogosítványt biztosít. Például ha a két fél közti megállapodás félreérthető, akkor azt úgy kell értelmezni, hogy az a fogyasztó számára kedvezzen. Egy mikrovállalkozás hivatkozhat ennek alapján arra, hogy a közte és a partnere közti megállapodás lényegében egy általános szerződés, hisz azt nem előzte meg alkufolyamat, automatikusan, egyoldalúan készült el. Ez ellen is felléphet adott esetben a vállalkozás, ha a szerződés tisztességtelen.

Az általános feltételekkel kapcsolatban azért a klasszikus fogyasztók, a lakosság is kap könnyítést. Ezeket a szerződési feltételeket - elvileg - közzé kell tennie minden társaságnak, de nagyon elterjedt az a módszer, hogy ezeket a feltételeket valahol a céges honlap sarkában eldugva frissítik.

Ennek 2010-től elvileg vége lesz, a jogszabály ugyanis kötelezővé tenné, hogy ezeket a feltételeket a címlapon kell elhelyezni egy jól elkülönülő, könnyen azonosítható menüpontban. A tervezet szerint, ha ezeknél a szerződéseknél olyan változtatást eszközöl a szolgáltató, gyártó, vagyis a szerződés kibocsátója, amely lényegesen eltér a szokásos szerződési gyakorlattól, vagy eltér a felek között korábban alkalmazott feltételektől, csak akkor tekinthető elfogadottnak, ha azt a fogyasztó kifejezetten elfogadja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!