Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Elmaradhat a Mikulás-rali

2006.11.24. 07:40
Jobban meg kell fontolni, vegyünk-e most a hazai társaságok részvényeiből, vagy halasszuk el jövőre, hiszen nem kecsegtet sok jóval a hazai részvénypiac - vélekednek a Világgazdaság által megkérdezett elemzők. A december első heteire jellemző Mikulás-ralinak is kevés az esélye, hiszen a nagy nemzetközi alapok már nem az év utolsó hónapjára időzítik stratégiájuk kialakítását, hanem egész évben építik portfóliójukat.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint mivel a kedvezőtlen várakozások már többé-kevésbé beépültek az árfolyamokba, inkább a növekedés lassulására lehet számítani. Az OTP-nél az ukrán és orosz piacon működő leánybankok gazdálkodása lehet meghatározó. Félő ugyanakkor - teszi hozzá az elemző -, hogy itthon a hitelfelvevők közül sokan fizetésképtelenné válnak: a bankok nagyobb céltartalékokat kell képezzenek, romlik a szektor eredményessége. Suppan Gergely szerint a Mol rendkívül likvid társaság, így csak az a kérdés, hogy talál-e megfelelő, a további növekedést segítő akvizíciós célpontot.

Az idei év végéig, január közepéig stagnálás vagy akár enyhe emelkedés, további 1000-1500 pontos BUX-erősödés lehetséges - véli Nyári Zsolt, a KBC Securities Hungary elemzője, aki középtávra kitekintve már pesszimista. Elmondása szerint a kiigazítási csomag hatásaként hazánk lesz a feltörekvő országok közül a leglassabban növekvő, így féléves távon a BUX akár 20 ezer pontra is visszaeshet. Véleménye szerint a részvénypiacokra már nem érvényes az a korábbi szabály, amely szerint év végén, január közepén a nagybefektetők kialakítják részvényportfólióikat, és ezen vásárlások hatására megugranak az árak. Szinte egész évben részvényallokációk vannak - mondja a KBC elemzője, aki szerint a részvényárak emelkedése leginkább akkor következhet be, ha marad a likviditási bőség.

Decemberben, de zömében a jövő év első felében is stagnálásra számít a magyar tőzsdén Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője. Szerinte a kisbefektetői portfólióépítéskor érdemes megfontolni a külföldi részvényvásárlást is, mint például a cseh CEZ áramszolgáltatóét vagy regionális nagybankokét. (Köztük van egyébként az OTP is, amelyik az egyik legolcsóbb kelet-közép-európai banki részvény.) A hazai tőzsdei forgalom, hosszú távon a BUX 90 százalékát adó négy vezető részvény jó befektetés lehet, rövid távon az akvizíciók és fúziók uralta, kedvező hangulatú nyugat-európai és amerikai részvénypiacon való vásárlás is kecsegtetőnek bizonyulhat a konzervatív befektetők számára - véli az elemző.