Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hová viszik a százmilliókat?

2006.07.20. 09:21
A II. kerület exkluzív részei közül Pasarét fut versenyt a Rózsadombbal a legtehetősebb vásárlókért. Utóbbi még mindig vonzóbb, a vevők egy új lakásért akár 1,2 millió forintot is kifizetnek négyzetméterenként. Egy családi ház 150 milliónál kezdődik, ikerházas lakás 75 millióért kapható.
<> A II. kerület exkluzív részei között még mindig Rózsadomb a vezető, akik meg tudják fizetni az árakat, azok közül többen keresnek itt új otthont, mint Pasaréten - mondja Simon Szilvia, az Otthon Centrum helyi irodájának vezetője. Aki Pestről szeretne Budára költözni, annak mindkét terület szimpatikus, szép számmal akadnak azonban lokálpatrióták is. Általánosságban elmondható, a zöldövezetért rajongók közül a sík terület Pasarét, a friss levegő és a "hegyvidéki" panoráma pedig Rózsadomb mellett szól.

Panorámáért 15-20 százalék plusz

Kicsit magasabbak az árak Rózsadombon, ahol a panorámás részeken akár 15-20 százalékos felár is lehet. A Dunához közel eső területek, a Vérhalom utca és a Gül Baba utca környéke nagyon felkapottnak számít. 400-500 millió forintért még keresnek villákat, ha azonban ennél többért kínálnak egy ingatlant, akkor annak már valóban speciálisnak kell lennie, és ennek megfelelően, tudatosan érdemes a lehetséges vevői kört megcélozni. Pasaréten nagyobb számban fordulnak elő új fejlesztések, így valamelyest könnyebb újépítésű lakáshoz jutni. A vevők az 56-os villamos által könnyen elérhető Hűvösvölgyi út és Pasaréti út közötti összekötő utcákban keresnek leginkább eladó ingatlanokat.

Üres telkek szinte egyáltalán nincsenek, a fejlesztők számára maradnak a bontandó házikók. Az árak elsősorban a beépíthetőségtől függenek, amit azonban a tulajdonosok nem mindig vesznek figyelembe. A nettó hasznos beépíthető terület négyzetméterára Rózsadombon 200-250 ezer forint között mozog, Pasaréten kicsivel olcsóbbak, itt 200 ezer forint lehet irányadó.

Új lakást 1,2 millióért - négyzetméterenként

A kicsiny telkeken többnyire 6-8 lakásos magánjellegű beruházások folynak. Az újépítésű lakások árai között nincsen érdemi eltérés a két városrész között, különbség az extrákban lehet, de már Pasaréten is van olyan terület, ahol panorámát árulnak. Rózsadombon 550 ezer-1,2 millió forintos, Pasaréten legfeljebb 750-800 ezer forintos négyzetméterenkénti áron értékesítenek új lakásokat.

A használt lakások ennél jóval olcsóbbak - nagy is irántuk a kereslet, a kínálat viszont szűkös. Pasaréten 300-420 ezer forint/négyzetméter közötti áron születnek üzletek, de mindössze két-három éves lakásnál az ár egészen 500 ezer forint/négyzetméterig felszaladhat. Rózsadombon a régebbi használt lakások ára is elmehet félmillió forintig, ha ez indokolható az elhelyezkedéssel.

Árérzékeny százmilliomosok

Bármennyire meglepő, a vevők 100 millió forint feletti kategóriában is árérzékenyek, 5 százalék a vevő és eladó elképzelései között könnyen meghiúsíthatja a tranzakciót. Kevés az alkalmi vétel, csak elvétve akad olyan ingatlan, melyet két évvel ezelőtt is hasonló árért lehetett megkapni - főleg a 30-50 millió Ft közötti áron értékesített ingatlanoknál lehet ilyennel találkozni - mondta Csoba Anikó, az Édes Otthon Ingatlan Központ referense.

Fontos szempontok közé tartozik a panoráma, a garázs megléte, a bevásárlási lehetőségek, üzletközpont, iskola-óvoda közelsége - a vevők "csendes környezetet", mégis jó közlekedést keresnek. Általánosságban említhető, hogy az első emeleti lakások vonzóbbak, mint a földszintiek, főleg, ha azok csak kis kertkapcsolattal rendelkeznek.

Pasaréten még jellemzőek a nagyobb belmagasságú lakások, aki modernebb szobaméretre vágyik, inkább Rózsadombot keresi. A kereslet sajátosságai miatt egy elöregedett házban még ilyen környezetben is nehéz bármilyen ingatlant eladni, például kevésbé keresettek az 1960-as, 70-es években épült, évek óta sztenderd áron mozgó rózsadombi kockaházak lakásai.

Összességében inkább stagnál a piac, még mindig jellemző, hogy az eladók túlságosan magasra tartják az árakat. Egy-két éve árult ingatlanok esetében mindig ez áll a háttérben, miközben a piaci áron kínált telkek sokszor be sem kerülnek az ingatlanközvetítők adatbázisaiba.