Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kilenc százalékkal emelkedett a létminimum

2003.08.06. 08:50
A KSH által számított létminimum értéke 2002-ben mintegy kilenc százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Minél több tagból áll a család, annál alacsonyabb az egy főre eső összeg. A legkevesebből a nyugdíjasok élnek.
A létminimum tavaly átlagosan 33,9 ezer forint volt. Az egy főre jutó érték háztartástípusonként 27-43 ezer forintos sávban szóródott. Létminimumon a KSH azt a pénzösszeget érti, amely biztosítja a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését. Számításaiban alkalmazza azon élelmiszerek, szolgáltatások és iparcikkek értékét is, amelyek fogyasztása az élelmiszer-normatívához hasonló.

A nyugdíjasok kevesebből is megélnek

A KSH által számított létminimum értéke 2002-ben mintegy kilenc százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az éves átlagos fogyasztóiár-növekedés csupán 5,3 százalék volt. Az egyetlen felnőttből álló háztartás átlagosan havi 43,1 ezer forintból élt meg a múlt évben, ez 9,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Egy kétkeresős, kétgyermekes családnak havonta 125 ezer forint kellett az elfogadható megélhetéshez.

Az adatok szerint minél több tagból áll a család, annál alacsonyabb az egy főre eső összeg. A nyugdíjasok kevesebből is megélnek: az egy nyugdíjasból álló háztartásnak 38,8 ezer, a két nyugdíjasból állónak pedig 66,8 ezer forint volt a minimális igénye 2002-ben.

Szűkösen elég 31 ezer forint

A KSH a létminimumérték meghatározásánál az élelmiszer-fogyasztást vette alapul, ezt növelte meg különböző szorzókkal. A havi élelmiszernorma egy aktív személyre számolva például hús- és halkészítményekből 3,5 kilogramm, valamint 17 darab tojás, 5,2 kilogramm burgonya és 1,8 kilogramm cukor. Bár a nyugdíjasháztartások fogyasztását az átlagnál kisebbnek vették, ez az eljárás nem alkalmas arra, hogy nyomon kövesse a különböző háztartások eltérő mértékű kiadásnövekedését.

A statisztikusok arról is összesítették tízezer háztartás adatait, hogy azok tagjai mekkora havi összeget tartanak szükségesnek a különböző megélhetési szintekhez. A válaszokból kiderül, hogy a lakosság a KSH által számítottnál alacsonyabb összeget is elegendőnek tartott volna a megélhetéséhez. Az átlagos jövedelműek szerint a nagyon szűkös megélhetéshez szükséges összeg fejenként havi 30,9 ezer forint volt tavaly.