Auguszta
-4 °C
2 °C

Nehéz helyzetben az új pénzügyminiszter

2004.01.09. 08:40
Meglehetősen szűk az új pénzügyminiszter mozgástere - derül ki a Napi Gadaság által készített elemzésekből. Külföldi lapértékelések szerint a tárca új vezetője politikai szempontból ugyanolyan gyenge, mint elődje, László Csaba.
A csütörtökön megjelent külföldi lapértékelések a kormányátalakítás legfontosabb elemként azt emelték ki, hogy a László Csabát a pénzügyminiszteri székben követő Draskovics Tibor politikai szempontból ugyanolyan gyenge, mint elődje.

Informált és tapasztalt

Az informáltság terén ugyanakkor nem lesz visszalépés: Draskovics ugyan jövő hétfőig türelmet kért a sajtótól, hogy a miniszterelnök iránymutatásainak megfelelően kidolgozza gazdaságpolitikai elképzeléseit és megismerkedjen a tárca aktuális ügyeivel, ám az ismerkedés nem a nulláról indul. A február 15-vel hivatalba lépő új pénzügyminiszter ott volt az elmúlt időszak szinte valamennyi fontos gazdaságpolitikai döntésének előkészítésénél és bejelentésénél, legyen szó a 4-es metró finanszírozási szerződésének aláírásáról vagy a szakszervezetekkel a közszféra 2002-es béremeléséről folytatott tárgyalásokról.

Draskovics nem hiányzott arról a decemberi találkozóról sem, amelyen Medgyessy Péter a jegybankelnök jelenlétében tárgyalt gazdaságpolitikai szakértőkkel a forintválságról és a követendő stratégiáról. Bár a leendő miniszter jogász végzettségű, az általunk megkérdezett komoly kormányzati tapasztalattal rendelkező szakemberek szerint ez egyáltalán nem jelent hátrányt a főpénzügyér szerepének betöltésében. A pénzügyi tárcánál lehúzott több mint másfél évtized során a leendő miniszter közvetlenül dolgozhatott együtt szinte mindenkivel, akinek beleszólása volt a döntések meghozásába.

Rossz recept

Az új pénzügyminiszter mozgásteréről ugyanakkor kevésbé kedvezőek a vélemények. Hiába hoznak a céghez jó szakácsot, ha rossz a recept ami alapján főzni kell - véli Békesi László, a Horn-kormány első pénzügyminisztere, és ebben a minőségében a miniszterjelölt egykori főnöke. Békesi Draskovicsot kitűnő szakembernek nevezte, aki képes lenne egy a jelenlegitől gyökeresen eltérő gazdaságpolitikai program kidolgozására. Erre szerinte égetően szükség is van, mivel az elfogadott 2004-es költségvetés túlfeszített és valószínűleg tarthatatlan. Szakmailag előkészítetlen az eurócsatlakozás 2008-as céldátuma is.

Nem az új pénzügyminisztertől, hanem a politikai konstellációtól függ elsősorban, milyen lesz a következő időszak gazdaságpolitikája - mondta a Napi Gazdságnak Antal László. Az új miniszternek ugyanakkor megfelelő gazdaságpolitikai-államigazgatási tapasztalata van ahhoz, hogy végrehajtsa a legfontosabb aktuális feladatot: a kormány hitelességének helyreállítását.