Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Leépítésekre kényszerülhetnek a minisztériumok

2005.08.12. 10:39
Továbbra is nyitott kérdés, mekkora összegekből gazdálkodhatnak a minisztériumok 2006-ban. Legalább 200, de akár 500 milliárddal is csökkenhetnek az állami kiadások. A kormányfő egyenként találkozik minisztereivel, ahol már járt, ott elbocsátásokra is készülnek.
Továbbra is nyitott kérdés a 2006. évi költségvetés kapcsán, hogy vajon a minisztériumok mekkora összegekből gazdálkodhatnak. A miniszterelnök ugyanis egyenként állapodik meg a tárcák első embereivel, s bár ez a találkozósorozat már korábban elkezdődött, folytatódni csak augusztus 15-e után fog.

Százmilliárdoktól kell búcsút venni

Eddig Gyurcsány Ferenc "első körben", szintén egyenként tájékoztatta a minisztereket arról, hogy a pénzügyminiszter tervei szerint jövőre mennyiből gazdálkodhatnának. Emellett egy kormányülésen "átbeszélték" a jövő évi lehetőségeket, erről azonban nem közöltek részleteket.

Csak az adójogszabályok változása miatt - mint ismert - minimum 200 milliárd forint bevételtől esik el 2006-ban a büdzsé, emellett nem számolhatnak az idei rendkívüli bevételekkel sem. Ezt a 200 milliárdos összeget azonban csak a kormány tartja reálisnak, gazdaságkutatók - még az állami tulajdonban lévő Kopint-Datorg Rt. elemzői is - legalább 300 milliárdos kiesést várnak az adócsökkentés miatt.

A hiánycsökkentés kötelezettsége elemzők szerint további legalább 150 milliárdos kiadáscsökkentésre kényszerítheti az államot. A pénzügyminisztérium eddig nem közölte, hogy a kormányzati számítások szerint jövőre mennyivel kell csökkenteni a költségvetési kiadásokat, míg az elemzők legalább 400, de inkább 500 milliárdos lefaragást tartanának szükségesnek.

Leépít a gazdasági tárca

A minisztériumok maguk döntenek arról, miként racionalizálják működésüket, s milyen feladatokat tartanak kiemelten fontosnak, s erről kötnek "politikai megállapodást" a miniszterelnökkel. A gazdasági miniszter például már túl van ezen, többek között a gazdasági tárca háttérintézményeinek funkcióit vizsgálják át. Azt ezeknél dolgozó közel nyolcezer alkalmazott egy részét várhatóan elbocsátják.

A minisztériumok még mindig nem ismerik egymás jövő évi fejezeti főösszegeinek tervezett számait. Ennek oka kormányzati tisztségviselők szerint az, hogy a nyilvánosság előtt ne a költségvetés előkészítése legyen a cél. Nem kívánják nyilvánosságra hozni a büdzsé tervezésének szakaszait, s így még az sem dőlt el, hogy az ígéretekhez híven, valóban a jövő évi adójogszabályok tárgyalásával kezdi-e őszi ülésszakát a parlament. A késlekedésnek természetesen nem csak kommunikációs okai vannak, hiszen egyelőre csupán a politikai irányok dőltek el, sok a nyitott kérdés. A jelenlegi elképzelések szerint a kormány csak szeptember végén adna tájékoztatást hivatalosan a tervezett főszámokról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!