Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leépítésekre kényszerülhetnek a minisztériumok

2005.08.12. 10:39
Továbbra is nyitott kérdés, mekkora összegekből gazdálkodhatnak a minisztériumok 2006-ban. Legalább 200, de akár 500 milliárddal is csökkenhetnek az állami kiadások. A kormányfő egyenként találkozik minisztereivel, ahol már járt, ott elbocsátásokra is készülnek.
Továbbra is nyitott kérdés a 2006. évi költségvetés kapcsán, hogy vajon a minisztériumok mekkora összegekből gazdálkodhatnak. A miniszterelnök ugyanis egyenként állapodik meg a tárcák első embereivel, s bár ez a találkozósorozat már korábban elkezdődött, folytatódni csak augusztus 15-e után fog.

Százmilliárdoktól kell búcsút venni

Eddig Gyurcsány Ferenc "első körben", szintén egyenként tájékoztatta a minisztereket arról, hogy a pénzügyminiszter tervei szerint jövőre mennyiből gazdálkodhatnának. Emellett egy kormányülésen "átbeszélték" a jövő évi lehetőségeket, erről azonban nem közöltek részleteket.

Csak az adójogszabályok változása miatt - mint ismert - minimum 200 milliárd forint bevételtől esik el 2006-ban a büdzsé, emellett nem számolhatnak az idei rendkívüli bevételekkel sem. Ezt a 200 milliárdos összeget azonban csak a kormány tartja reálisnak, gazdaságkutatók - még az állami tulajdonban lévő Kopint-Datorg Rt. elemzői is - legalább 300 milliárdos kiesést várnak az adócsökkentés miatt.

A hiánycsökkentés kötelezettsége elemzők szerint további legalább 150 milliárdos kiadáscsökkentésre kényszerítheti az államot. A pénzügyminisztérium eddig nem közölte, hogy a kormányzati számítások szerint jövőre mennyivel kell csökkenteni a költségvetési kiadásokat, míg az elemzők legalább 400, de inkább 500 milliárdos lefaragást tartanának szükségesnek.

Leépít a gazdasági tárca

A minisztériumok maguk döntenek arról, miként racionalizálják működésüket, s milyen feladatokat tartanak kiemelten fontosnak, s erről kötnek "politikai megállapodást" a miniszterelnökkel. A gazdasági miniszter például már túl van ezen, többek között a gazdasági tárca háttérintézményeinek funkcióit vizsgálják át. Azt ezeknél dolgozó közel nyolcezer alkalmazott egy részét várhatóan elbocsátják.

A minisztériumok még mindig nem ismerik egymás jövő évi fejezeti főösszegeinek tervezett számait. Ennek oka kormányzati tisztségviselők szerint az, hogy a nyilvánosság előtt ne a költségvetés előkészítése legyen a cél. Nem kívánják nyilvánosságra hozni a büdzsé tervezésének szakaszait, s így még az sem dőlt el, hogy az ígéretekhez híven, valóban a jövő évi adójogszabályok tárgyalásával kezdi-e őszi ülésszakát a parlament. A késlekedésnek természetesen nem csak kommunikációs okai vannak, hiszen egyelőre csupán a politikai irányok dőltek el, sok a nyitott kérdés. A jelenlegi elképzelések szerint a kormány csak szeptember végén adna tájékoztatást hivatalosan a tervezett főszámokról.