Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Mehet a Mol az INA-ért

2008.09.01. 15:45
A horvát pénzügyi felügyelet hétfőn jóváhagyta a Mol nyilvános ajánlatát, melyet a magyar cég a horvát nemzeti olajtársaság, az INA 31 százalékos, közkézen forgó csomagjára tett. A Mol jelenleg 25 százalékos tulajdonosa az INA-nak, a felvásárlás sikere esetén többségbe kerülhet.

A horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) jóváhagyta a Molnak a horvát INA olajipari csoportra tett, részvényenkénti 2800 kunás, vagyis 576,6 dolláros, nyilvános vételi ajánlatát, jelentette be a HANFA hétfőn. A Mol az INA 31 százaléknyi, közkézen forgó részvényeire tett ajánlatot, az ajánlat 28 milliárd kunára értékeli az INÁ-t. A horvát olajipari konszern további 44 százaléka állami tulajdonban van, a Mol eddigi tulajdoni részesedése 25 százalék. A Mol többségi tulajdonra akar szert tenni az INA-ban, és részvénycseréről tárgyal a horvát kormánnyal is. A Molnak egy héten belül nyilvánosságra kell hoznia ajánlatát, amely 28 napig van érvényben. Az INA egyaránt érdekelt a kitermelésben és a feldolgozásban, kőolaj- és földgázkutatást és kitermelés folytat Afrikában és a Közel-Keleten. A társaság adózott eredménye az első fél évben 797 millió kunát tett ki, szemben a tavalyi év első felének 296 millió kunás eredményével. A horvát vállalat részvényeit 2772 kunán jegyezték hétfőn a reggeli órákban a zágrábi tőzsdén.

A Concorde Értékpapír Zrt. modelszámításai szerint egy részvény fair értéke 2758 kuna lehet most. Ebbe az árba már belekalkulálták azt a várakozást, hogy az energiaárak az uniós csatlakozás előtt a következő években emelkednek Horvátországban, így a cég optimális gazdasági környezetbe kerül saját hazájában. Ugyanakkor a cég elemzése rámutat, hogy a mostani árban már tükröződik a Mol többségi tulajdonba kerülésében rejlő növekedési lehetőség is.

A Concorde felhívja a figyelmet, hogy nem vehető biztosra, hogy az energiaárak felszabadítása tényleg megtörténik Horvátországban még az uniós csatlakozást megelőzően, ami természetesen kockázati elem a cég mostani értékelésében. Ugyanakkor úgy látják: a 2011-re várt uniós csatlakozást követő első évre, azaz 2012-re a horvát nemzeti olajtársaság képest lehet megháromszorozni EBITDA-ját (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció levonása előtti eredményét). Ez azt jelentené, hogy a 2007-es 433 millió dollárról 1,2 milliárd dollára növekedne az éves eredmény. Ez persze arra az esetre vonatkozik, ha nemzetközi olajpiaci feltételek nem változnak érdemben, illetve az előrejelzés számol egyebek között a horvát árfelszabadítással, de az INA két finomítójának a Mollal való együttműködésben való felújításával is.

A Concorde elemzése emlékeztet: a Mol az ajánlattételt megelőző 90 nap súlyozott átlagárát figyelembe véve tette meg ajánlatát, az akkori 2590 dolláros árfolyamhoz képest tehát mintegy 8 százalékos pluszt kínált a papírokért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!