Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mehet a Mol az INA-ért

2008.09.01. 15:45
A horvát pénzügyi felügyelet hétfőn jóváhagyta a Mol nyilvános ajánlatát, melyet a magyar cég a horvát nemzeti olajtársaság, az INA 31 százalékos, közkézen forgó csomagjára tett. A Mol jelenleg 25 százalékos tulajdonosa az INA-nak, a felvásárlás sikere esetén többségbe kerülhet.

A horvát tőkepiaci felügyelet (HANFA) jóváhagyta a Molnak a horvát INA olajipari csoportra tett, részvényenkénti 2800 kunás, vagyis 576,6 dolláros, nyilvános vételi ajánlatát, jelentette be a HANFA hétfőn. A Mol az INA 31 százaléknyi, közkézen forgó részvényeire tett ajánlatot, az ajánlat 28 milliárd kunára értékeli az INÁ-t. A horvát olajipari konszern további 44 százaléka állami tulajdonban van, a Mol eddigi tulajdoni részesedése 25 százalék. A Mol többségi tulajdonra akar szert tenni az INA-ban, és részvénycseréről tárgyal a horvát kormánnyal is. A Molnak egy héten belül nyilvánosságra kell hoznia ajánlatát, amely 28 napig van érvényben. Az INA egyaránt érdekelt a kitermelésben és a feldolgozásban, kőolaj- és földgázkutatást és kitermelés folytat Afrikában és a Közel-Keleten. A társaság adózott eredménye az első fél évben 797 millió kunát tett ki, szemben a tavalyi év első felének 296 millió kunás eredményével. A horvát vállalat részvényeit 2772 kunán jegyezték hétfőn a reggeli órákban a zágrábi tőzsdén.

A Concorde Értékpapír Zrt. modelszámításai szerint egy részvény fair értéke 2758 kuna lehet most. Ebbe az árba már belekalkulálták azt a várakozást, hogy az energiaárak az uniós csatlakozás előtt a következő években emelkednek Horvátországban, így a cég optimális gazdasági környezetbe kerül saját hazájában. Ugyanakkor a cég elemzése rámutat, hogy a mostani árban már tükröződik a Mol többségi tulajdonba kerülésében rejlő növekedési lehetőség is.

A Concorde felhívja a figyelmet, hogy nem vehető biztosra, hogy az energiaárak felszabadítása tényleg megtörténik Horvátországban még az uniós csatlakozást megelőzően, ami természetesen kockázati elem a cég mostani értékelésében. Ugyanakkor úgy látják: a 2011-re várt uniós csatlakozást követő első évre, azaz 2012-re a horvát nemzeti olajtársaság képest lehet megháromszorozni EBITDA-ját (kamatfizetés, adózás, értékcsökkenés és amortizáció levonása előtti eredményét). Ez azt jelentené, hogy a 2007-es 433 millió dollárról 1,2 milliárd dollára növekedne az éves eredmény. Ez persze arra az esetre vonatkozik, ha nemzetközi olajpiaci feltételek nem változnak érdemben, illetve az előrejelzés számol egyebek között a horvát árfelszabadítással, de az INA két finomítójának a Mollal való együttműködésben való felújításával is.

A Concorde elemzése emlékeztet: a Mol az ajánlattételt megelőző 90 nap súlyozott átlagárát figyelembe véve tette meg ajánlatát, az akkori 2590 dolláros árfolyamhoz képest tehát mintegy 8 százalékos pluszt kínált a papírokért.