Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Miniadócsomagról tárgyal ma a kormány

2006.11.08. 07:37
A Világgazdaság értesülése szerint a kormány ma miniadócsomagot fogadhat el. A javaslatra azért van szükség, mert nyáron néhány hiba csúszott az adócsomagba.

A vállalkozások szempontjából több fontos rendelkezést módosító adócsomagnak adhat zöld utat a kormány a mai ülésén - értesült a Világgazdaság. A tervek szerint a néhány nap múlva a parlamentnek benyújtandó törvényjavaslat megszületését részben az magyarázza, hogy a nyáron rohamtempóban elkészült adótörvényekben néhány hibát követett el a kabinet.

A miniadócsomag egyik passzusa az ajándékozási illetéket 21 százalékra mérsékelné a mostani 40-ről abban az esetben, ha egy cég ellenérték nélkül ad át valamilyen eszközt egy általa 100 százalékban tulajdonolt társaságnak. A követelések engedményezése is változna. Ha egy vállalkozás eladja a követeléseit, akkor a jövőben ez az ügylet az áfa szempontjából nem minősülne tárgyi adómentes tevékenységnek.

A minimum társasági adó - az EU átalakulási direktívájának megfelelően - változna: egy társaság átalakulása során a tulajdonosnál keletkezett, de nem realizált nyereség után halasztott adófizetést kell alkalmazni, vagyis csak a vállalkozásban való részesedés értékesítésekor kell a terhet az államkasszába utalni. A kutatás-fejlesztésre és innovációra fordított költségeket a vállalkozások levonhatnák a szolidaritási adóalapjukból.

A konstrukciót azt követően dolgozták ki a gazdasági tárcánál, hogy az ország legnagyobb exportőre, az Audi fontolóra vette: az újfajta adónem miatt mégsem Magyarországon hajt végre újabb, összesen mintegy 160 milliárd forintnyi beruházást, amelynek egy része k+f telepítése lenne. Martin Winterkorn, az Audi elnöke holnapután Budapesten találkozik Gyurcsány Ferenc kormányfővel.