Bernadett
-2 °C
4 °C

Újra tárgyalnának a minimálbérekről

2006.08.09. 14:41
A munkavállalók és a munkáltatók is szeretnék felülvizsgálni a tavaly novemberben kötött, három évre szóló minimálbér-megállapodást. Mindkét oldal a kormányzati megszorítások miatt szeretné az egyezséget felülírni, de természetesen ellenkezőek a célok: a munkaadók kisebb, a szakszervezetek nagyobb béremelési ütemet akarnak.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói oldala már júniusban kijelentette, hogy az idén ősztől, illetve a jövő év elejétől alkalmazott adó és járulékszigorítások, a korábban ígért kedvezmények elmaradása miatt a cégek nem tudják teljesíteni a múlt év novemberében kötött, a három éves minimálbéremelésre vonatkozó megállapodást.

A szakszervezetek korábban még azt követelték az új kormánytól, hogy tartsa magára kötelezőnek az előző kormány által aláírt megállapodást, a három évre szóló minimálbéremelés ugyanis igen nagy eredmény az érdekegyeztetésben, a partnerek kölcsönösen sok kompromisszumot vállaltak míg megkötötték az egyezséget. A szigorodó adó- és járulékszabályok hatására viszont már a szakszervezetek is újratárgyalásról beszéltek, természetesen ellenkező előjellel, mint a munkáltatók.

A kormánynak mindegy

A kormány, a megállapodás harmadik aláírója eddig arról nyilatkozott, hogy számára elfogadható a korábbi megállapodás, nem kezdeményezi annak újratárgyalását, de a szociális partnerek újratárgyalási igénye elől sem zárkózik el.

Az, hogy sikerült elfogadni egy több évre szóló országos bérmegállapodást, jó alapot jelent arra, hogy egy átfogó gazdasági-szociális megállapodásról tárgyaljanak - vélte a megállapodás aláírásakor a kormányzati oldal. Jelentősnek tartotta a kormányzati oldal a megállapodást azért is, mert a minimálbért a létminimumhoz igazították.

3000-et és 3500-at emelnének a megállapodás szerint

A múlt év novemberében kötött megállapodás lényege, hogy az idén az előző évi 57 ezer forintos minimálbért 62 500 forintra emelik, valamint 2007-ben 65 500 forintos, 2008-ban 69 000 forintos lesz a minimálbér.

A megállapodás alapján a szakképzetteknél a minimálbérhez rendelt bérminimumot vezetnek be. Ennek szorzószáma az idén az első félévben csak ajánlott volt, a második félévtől, illetve 2007-ben és 2008-ban már kötelező lesz.

A legalább középfokú iskolai végzettséget, és/vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben kétéves gyakorlatig 1,05, két év gyakorlat felett 1,1-szeres jelenleg a minimálbérhez viszonyított szorzó. A munkáltatók szerint ez az idén sem tartható, de ezt már nem akarják újratárgyalni, a következő évekre vonatkozó tételeket viszont nem vállalják. Ezek a szorzók kötelező jelleggel 2007-ben 1,1, illetve 1,15, 2008-ban 1,2, illetve 1,25.

A megállapodásban szerepel az is, hogy a felsőfokú iskolai végzettséget és/vagy akkreditált felsőfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben 2006-ban, 2007-ben, illetve 2008-ban lehetőleg a minimálbérhez viszonyított 1,4; 1,5; 1,6-os szorzót alkalmazzanak a munkáltatók.