Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem minden minimálbér lesz adómentes

2002.07.18. 10:53
Csak az alkalmazottként kapott minimálbér lesz adómentes, nem pedig a minimálbér összegének megfelelő jövedelem - erősítették meg a Magyar Hírlap információját a Pénzügyminisztériumban.
A tárca el akarja kerülni, hogy visszaéljenek a kedvezménnyel azok, akik valójában nem munkaviszonyban kapják a jövedelmüket. Ezért a tervek szerint az adómentesség nem vonatkozik majd az egyéni vállalkozókra. Szintén kiesnek azok a betéti társaságok, ahol egyetlen beltag van, illetve azok az egyszemélyes kft.-k, amelyek alvállalkozóként működnek, vagy nincsenek munkaviszonyban bármilyen más társasággal.

A minimálbér a gyakorlatban úgy válik majd adómentessé, hogy kiszámítják az elvileg befizetendő adót, majd az illető pontosan ekkora alkalmazotti kedvezményt kap.

Önmagukkal nem szerződhetnek

Az adóhivatal érve a kedvezmény körének korlátozása mellett az, hogy az egyéni vállalkozó vagy az egyszemélyes bt. beltagja önmagával nem köthet alkalmazotti szerződést. A Hírlap által megkérdezett Vadász Iván, az adótanácsadók egyesületének alelnöke az egyéni vállalkozók esetében elfogadja az APEH érvelését, társaságoknál viszont vitatja azt. Szerinte ugyanis egy cég köthet alkalmazotti szerződést, még akkor is, ha egyetlen emberből áll. Vadász ráadásul a munka törvénykönyve alapján úgy véli, ebben az esetben az érvénytelen szerződéseket a feltárásig - vagyis praktikusan az APEH esetleges vizsgálatáig - érvényesnek kell tekinteni. Magyarul hiába leplez le az adóhivatal, baj nem lehet belőle - legalábbis Vadász szerint.

A kormány az adótörvények őszi parlamenti vitájakor módosító javaslatokkal fogja orvosolni a most "hátrányt szenvedettek" problémáit.