Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Tizedével nő a minimálbér

2005.11.28. 08:08
Majdnem két hónapos vita után pénteken megegyezés született az OÉT-ben a jövő évi minimálbérről és bérajánlásról: a teljes munkaidőben adható legkisebb bér 9,6 százalékkal emelkedik januártól. Az alapjárandóság a további években is lendületesen nőhet.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) végül a munkavállalók többszörösen leszállított igényeit fogadta el múlt pénteki ülésén, így jövőre 62 500 forint lesz a minimálbér. A munkaadók és munkavállalók közti megállapodás három évre szól: 2007-ben 65 500, 2008-ban pedig 69 000 forint lesz a teljes munkaidőben adható legkisebb bér. Beépítették a csomagba a magasabb végzettségűeknek magasabb minimálbért biztosító szorzórendszert is.

A felsőfokú végzettségűeknek járó szorzót az OÉT csak ajánlásként fogadta el. A szakmunkások és a többi középfokú végzettségű dolgozó esetén kettéválik a szorzó, más elbírálás alá esik a kétéves gyakorlati idő, mint az ezt meghaladó időszak. Az 50 év feletti munkavállalóknál nem kell figyelembe venni a gyakorlati időt. A szorzók csak jövő július elsejétől lesznek kötelezőek, a munkaadók ugyanis túl nagy tehernek vélik, ezért ragaszkodtak ahhoz, hogy a kezdeti időszakban csak ajánlás lépjen életbe. A középszintű bérmegállapodásoknál a szorzóktól lefelé is el lehet majd térni - többek között ez is kellett ahhoz, hogy a munkaadói oldal egyes szervezetei ne akadályozzák meg a bérmegállapodás megkötését.

Bérajánlásról is megállapodtak pénteken: a versenyszférának a bruttó bérek 4-5 százalékos emelését javasolták a 3,5 százalékos reálbér-növekedés eléréséhez. (A kormány korábban ennél alacsonyabb emelést is elégnek tartott a reálbér említett mértékű bővüléséhez.) A megegyezést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is aláírta. Véleménye szerint a több évre szóló adórendszer, illetve bérmegállapodás jól tervezhetővé teszi a gazdasági életet: megteremtették az alapot ahhoz, hogy a Gazdasági Szociális Tanács következő ülésén egy átfogó gazdasági-szociális megállapodásról is tárgyaljanak.