Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Visszaminősíthetik Magyarországot

2004.09.07. 13:55
Ha a költségvetésben további "csúszások" történnek, aminek "a kormány gyenge helyzete miatt" megvan a kockázata, azt "negatív hitelminősítési lépés" fogja követni a hazai valutában kiadott szuverén adósság esetében, amelynek besorolása máris "lefelé ható nyomás" alatt van - hangzott el a Standard and Poor's Londonban tartott térségi szakkonferenciáján.
A nemzetközi Standard and Poor's hitelminősítő európai feltörekvő piaci szakelemzője, Beatriz Merino szerint a magyar gazdasági növekedés jelenleg jórészt az exportra és a beruházásokra alapszik, vagyis szerkezete kiegyensúlyozottabbá vált a korábbiakhoz képest, amikor a növekedés alapja a belső magánfogyasztás volt. Az idén javulás érzékelhető a jegybank és a kormány együttműködésében, és a két intézmény kommunikációjában is a tavalyihoz képest.

Gyenge a kormányhelyzete

A Standard and Poor's feltörekvő piaci kilátásokat elemző szakkonferenciájának térségi előadója azt mondta: a cég elismeri, hogy a hamarosan hivatalba lépő új kormány tudatában van a költségvetési konszolidáció fontosságának, és rendre megerősíti elkötelezettségét a költségvetési célok tartása mellett.

A kormány gyenge helyzete miatt azonban továbbra is magas a kockázata annak, hogy a költségvetésben "csúszások" lesznek. Ennek egyik oka - ahogy az Csehországban és Lengyelországban is történik - az, hogy a magyar kormány folyamatosan veszít népszerűségéből, és "jönnek a 2006-os választások". "Magyarország esetében már korábban is láttunk olyant, hogy a választásokat nagyobb költekezés előzi meg" - mondta Beatriz Merino a londoni konferencián.

A szakértő szerint mindezek alapján "nehéz elképzelni", hogy Magyarország és a másik két, hasonló helyzetben lévő ország hogy fogja csökkenteni költségvetési hiányát. A Standard and Poor's elemzője szerint e kockázatok miatt jelenleg "lefelé mutató hajlam" érvényesül a cégnél egyelőre elsőrendű "A" szinten nyilvántartott magyar szuverén forintadósság-besorolás esetében. Ha a költségvetési szférában meglévő kockázatok valóra válnak, azt "negatív lépés" - vagyis leminősítés - követheti a hazai valutában fennálló adósság esetében.

Csehországot visszaminősítették

A Standard and Poor's múlt pénteken Csehország hazai valutában kiadott szuverén adósságát egy osztattal már visszaminősítette - egyébként éppen a magyarországi hasonló osztályzat szintjére -, az ország romló költségvetési helyzetére és a költségvetési konszolidáció borús kilátásaira hivatkozva.

A magyarországi külső egyensúlyi helyzetről Merino a keddi londoni konferencián azt mondta: az idén növekedésnek indult a nettó külföldi közvetlen befektetések értéke, ami csökkenti az egyébként továbbra is mély folyó hiány (adóssággeneráló) külső finanszírozási kényszerét. Kedvező jel az is, hogy a jelentős deficit egy részét a beruházási javak erős importja okozza - tette hozzá.

A Standard and Poor's szakelemzője szerint a magyar ("A mínusz") szintű devizaadósi besorolással az ország jelenlegi likviditási és fizetőképességi helyzete jól összhangban van. Ez a besorolás akkor kerülhet nyomás alá, ha a "legrosszabb forgatókönyv" valósul meg, vagyis egy esetleges nagy mértékű költségvetési elcsúszást meredek forintárfolyam-zuhanás követ, ami olyan mértékű külső likviditási pozícióromlást okoz, hogy az már indokolná a devizaadósi besorolás rontását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!