Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Détej vásárolta meg a MiZo-t MFB-hitelből?

2002.05.09. 11:00
A jelenlegi kormány által (részben baráti kézbe) privatizált agrárcégek tulajdonában lévő három társaság alkotta Détej-konzorcium adta el a MiZo Baranyatej Rt.-t a felszámoló Vectigalis Rt. - írja a Napi Gazdaság.
Varga Jenő, a MiZo Baranyatej Rt.-t felszámoló Vectigalis Rt. elnök-vezérigazgatója a Napi kérdésére elmondta: a korábban felfüggesztett versenytárgyalást szerdán folytatták, s a céget a legjobb ajánlattevőnek értékesítik. A vevő kérésére Varga nem árulta el a cég nevét, s a vételárat sem közölte.

Hitelből fizetik a 7 milliárdos vételárat

Az üzleti lap értesülései szerint a felszámoló a korábban kért 7,5 milliárd forint helyett megelégedett 5 milliárd forinttal, a készletállományért pedig 1,9 milliárd forintot kért.

A vételár és a készletek megfizetését a Détej Kft., illetve a mögötte álló konzorcium vállalta hitelből, bankgaranciával.

Nem az OTP a hitelező

A Napi Gazdaság megkeresésére az OTP Bank cáfolta, hogy ők segítenék a Détej mögött álló konzorciumot, melyben "a Fidesz holdudvarába tartozó személyek is tulajdont szerztek".

A lap szerint valószínűleg ismét a Magyar Fejlesztési Bank Rt. segíti meg hitellel a privatizált agrárcégeket.

Az MFB már korábban is segített

Az új MiZo-tulajdonosoknak már korábbi cégeik megvételéhez összesen 13 milliárd forint hitelt adott az MFB, 20 éves futamidőre, 3 százalékos éves kamatra, kétéves törlesztési moratórium mellett. íp> Később további 17 milliárdot folyósított számukra a bank, szintén 20 évre, 7 százalékos kamattal.

A fejlesztési bank nem kommentál

A Napi információi szerint a MiZo felvásárlására törekvő, egyebek mellett tejtermeléssel is foglalkozó társaságok további hitelt kértek az MFB-től. A több mint 12 milliárdos összegből a nagyobb részt a MiZo eszközeinek megvásárlására, a kisebbet feltehetően a MiZo forgóeszköz-finanszírozására fordítanák.

A MFB nem volt hajlandó kommentálni az ügyet, a pénzügyi lap mindenesetre kételkedik abban, hogy a cégek a mezőgazdaság alacsony jövedelmezősége mellett az összesen 42 millárd forintnyi hitelt az érintettek vissza tudják fizetni.