Géza
-11 °C
-4 °C

Felszámolják az Új-MiZót?

2004.03.26. 08:55
A cég máig nem fizette ki a tavaly novemberi és decemberi tejszállítások után járó összeg egy részét.
Felszámolási kérelmet nyújtott be a Baranya Megyei Bíróságra a pécsi Új-Mizo Rt. ellen egy tejtermelő gazdaság - értesült a Világgazdaság. A lap információi szerint a cég máig nem fizette ki a tavaly novemberi és decemberi tejszállítások után járó összeg egy részét. A felszámolási kérelem alapját egy 18 millió forintos tartozás képezi, de a gazdálkodók állítása szerint az Új-Mizo több más tejtermelőnek is hónapok óta adós.

Már felszámolták

A bíróság az ügyben nem nyilatkozott, az Új-MiZo pedig nem reagált az érdeklődésre. A korábban működő pécsi MiZo Baranyatej Rt.-t a Baranya Megyei Bíróság 2000 februárjában nyilvánította fizetésképtelennek, és rendelte el a felszámolást.

A társaság 2002-ben jogutód nélkül megszűnt. A felszámoló Vectigalis a cég ingatlanait, eszközeit és készleteit a Détej, az Agro-Vitál és a CE-GÖD Kft. által létrehozott konzorciumnak adta el. A feldolgozó azóta működik Új-MiZo néven. A Dalmandi Mezőgazdasági Rt. a társaságban 2002. december harmincadikán 84 százalékos, közvetlen irányítást biztosító befolyást szerzett.

A MiZo korábbi felszámolásakor a csődtörvény szerinti A-E kategóriákba tartozó hitelezők száz százalékig követelésükhöz jutottak, míg az F-be sorolt tejtermelőket 47 százalékig tudták kielégíteni. A cég több mint kétezer termelőnek összesen 4,5 milliárd forinttal tartozott. A társaság árveréses értékesítésére egyébként annak idején több pályázat is érkezett, a cég iránt érdeklődött a Sole és a Parmalat is.