11:00, November 28.
Kamerun 0
Szerbia 0
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 0
Ghána 0
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Öt éve épül a kispesti semmi

2008.06.02. 16:56
Hétemeletes háznak kellene állnia Kispest központjában már három éve. A háromszintesre tervezett mélygarázs gödre már 2004-ben elkészült, azóta semmi nem történt. Az első beruházót felszámolják, a második perek és a szomszéd parkoló eladása miatt nem tudott építkezni eddig a kispestiek által gúnyosan új bányatónak hívott telken. Most viszont azt ígérik, két héten belül elkezdik a gödör eltüntetését, és 2009 őszén már át is adják az épületet.

Nézzük a dolog jobbik oldalát: legalább egy szabadtéri úszómedencéje lett a kerületnek – mondja arcán félmosollyal egy kispesti férfi, amikor a városrész központjának közelében lévő, öt éve egy helyben álló építkezésről kérdezem. Mások Budapest legújabb bányatavának csúfolják a munkagödröt, amely helyén már évek óta egy hétemeletes háznak kellene állnia, lakásokkal és irodákkal.

Majomszigeti félelem vízzel és nádassal

A kispestiek azonban még most is legfeljebb csak a mélygarázsnak szánt betongödörben megjelent talajvízen szórakozhatnak. A legutolsó tél ugyanis, még ha nem is volt túl kemény, annyira meggyengítette a gödör natúr betonozását – amiben addigra már egy fa és egy kis nádas is kinőtt –, hogy a talajvíz beszivárgott, és több méter magasságúra nőtt.

Fotók: Huszti István

Vannak, akiket ez kifejezetten aggaszt. A telek, és így a gödör széle ugyanis mindössze néhány méterre van az Üllői úti villamossínektől. „Már gondoltam arra, vajon a villamoson leszek-e, amikor megcsúszik a talaj, és beleficcenünk Budapest legfrissebb bányatavába” – mondta egy környéken dolgozó fiatal, aki attól is tart, hogy ha kiszivattyúzzák a vizet, akkor a már meggyengült betonon nem lesz nyomás, és rögvest megtörténhet a baj.


Nagyobb térképre váltás

Pedig a most világvége hangulatot árasztó, a helyiek által Majomszigetnek hívott telek, ahol a természet csatázik az emberi kéz munkáját jelképező, pusztuló betonnal, néhány éve még 290 millió forintot ért. Vagy 257 milliót. Vagy 800 milliót.

A pontos értéket azért nehéz megmondani, mert már a telek megvásárlása is bonyolult ügy volt. A kispesti önkormányzat ötször futott neki, hogy eladja az Üllői út 226-230. szám alatt álló ingatlant. Négyszer sikertelenül, ötödször, 2003 decemberében egy csereszerződéssel sikeresen (ez a pályáztatás egyébként meglehetősen feszített tempójú volt, a képviselők október 10-én döntöttek a pályázat kiírásáról, és október 31-ét szabták meg jelentkezési határidőnek).

Telekért lakás

A megállapodás értelmében a Ferszolg Kft. – amely ellen időközben, 2006 januárjában felszámolási eljárás indult – az ingatlanért nem fizetett, hanem azt vállalta, hogy az ott 2005. december 31-ig megépülő házban 257 millió forint értékű lakást ad az önkormányzatnak. Ez azt jelenti, hogy négyzetméterenként nagyjából 75 ezer forintért jutott a Ferszolg a nagyjából 3500 négyzetméteres ingatlanhoz; ráadásul készpénzt nem kellett ráköltenie, és a teljesítésre lényegében kétéves türelmi időt kapott (igaz, a tulajdonába sem kerülhetett volna a terület 2005 végéig).

A Ferszolg 4,9 milliárd forintos beruházást álmodott a területre. A hétemeletes házon tetőkertet alakítottak volna ki, az épületben az első három szinten üzleteket, a további öt emeletre lakásokat terveztek. A tervekben 76 lakás szerepelt az irodák és szórakoztatóközpont mellett, a mélygarázsban összesen 150 autó számára lett volna hely. A lakásokat 380-425 ezer forintos, az üzleteket 450 ezer forintos négyzetméterenkénti áron adták volna el.

Kiásták, leálltak

Az alapkövet 2004 februárjában lerakták, az építkezés azonban gyorsan megakadt. A Ferszolg – amely mögött a cégvezetés állítása szerint egy tőkeerős külföldi befektető, kispesti pletykák szerint több helyi politikus állt –, csak a háromszintes mélygarázsnak szánt, háromszáz méteres kerületű munkagödör kiásásáig és kibetonozásáig jutott el.

Mivel az állítólag külföldi befektető is kihátrált, és banki hitelekhez sem jutott, a Ferszolg 2005 őszén eladta az ügyvezetője, Juhász András által 800 milliós értékűre becsült területet a Kázmér Lejtő Projekt Zrt.-nek. Egy háromoldalú, a Ferszolg, a Kázmér Lejtő és az önkormányzat közötti megállapodás alapján a Kázmér Lejtő a Ferszolg minden kötelezettségét átvállalta.

Ez azt jelenti, hogy a vevő fizette ki az önkormányzatot – amely 257 millió forint értékű lakás helyett végül 290 millió forintot kapott –, valamint a korábban a Ferszolg megbízásából elkezdett munkákat, a mélyépítését, a tervezést, a parkolómegváltást valamint a közműterveket is. Átvállalták azokat a vevői követeléseket, amelyek a megépíteni tervezett lakások leendő tulajdonosainak foglalóiból jött össze.

Per és per

Az építkezést azonban az új tulajdonos sem tudta elkezdeni – holott 2005 decemberében 2006 februárjára ígérték ezt –, aminek több oka is volt. Egyfelől az, hogy az ingatlan szomszédjában lévő 2600 négyzetméteres telket, a felszámolás alatt álló Centrum áruház volt parkolóját, a felszámoló eladta egy magánszemélynek. Az új tulajdonos nyomban lekerítette a mindössze tízmillió forintért megszerzett birtokát – és ezzel lezárta a Majomsziget felvonulási területét.

Sőt, a szomszéd azóta pert is indított, mert szerinte túlságosan átlóg az építkezési terület kerítése az ő telkére. Sőt, miután a Ferszolg két tulajdonosa összeveszett, a volt tulajdonos-ügyvezető, Juhász András szintén a bírósághoz fordult. Utólag ugyanis úgy érezte, túl kedvezőtlen feltételekkel váltak meg az ingatlantól, ezért feltűnő aránytalanság miatt kérték a szerződés megsemmisítését. A bírósági eljárás a felszámolás megkezdése után is folytatódott, miután a hitelezők úgy döntöttek, hogy folytatni akarják a pert – mondta Molnár György felszámolóbiztos.

Mivel azonban a bírósági eljárások miatt perfeljegyzés van az ingatlan tulajdoni lapján, így nem kapnak rá hitelt egyik banknál sem. Pedig a Kázmér Lejtő menedzsmentjét rutinos üzletemberek alkotják, az ügyvezető az angyalföldi Semiramis Házak projekt ügyvezető igazgatója, Komonczy Zsolt, míg az az igazgatóság tagja az a Szivek Norbert, aki a szintén főként XIII. kerületi építkezésekkel foglalkozó Autóker Holding műszaki vezetője, valamint a miskolci erőműügyben ismertté vált Elmib Infrastruktúra Befektetési Zrt. igazgatósági tagja volt.

Megkezdik a gödör eltüntetését

A Stefánia Házat 2009 második felében szeretnénk átadni – mondta az előzmények fényében némileg ambiciózusan Komonczy az Index kérdésére. A beruházó azt ígéri, két héten belül megkezdik a víz kiszivattyúzását; ezzel éppen azért álltak le a tavasszal, hogy ne következzen be az, amitől a környékbeliek tartanak, ne omoljon be a megrepedezett betonfalú gödör.

A víz kiszivattyúzása két héten belül elkezdődik, azt követően megkezdődik a gödör ideiglenes megtámasztása, megerősítik a résfalat, majd elkezdődik a gödörben a szerkezetépítés, mondta az ügyvezető.

A Kázmér Lejtő megkérte az építési engedély módosítását is, reményeik szerint az új engedélyt megkapják, mire sikerül rendbetenni a gödröt. A házban több iroda és kevesebb, racionálisabb méretű lakás lesz, mondta Komonczy Zsolt. Az építkezés azért indulhat el most, mert már nincs perfeljegyzés az ingatlanon, bár a perek nem fejeződtek be.

A felszámolás alatt lévő Ferszolg hitelezőinek nagy többsége azonban nem kívánta fenntartani a perfeljegyzést, mert érezték, hogy az több kárt okozna, mint hasznost – fogalmazott az ügyvezető. A legnagyobb problémájuk is megoldódhat hamarosan: noha a szomszédjukkal nem tudtak megállapodni, azt a területet a kerületi önkormányzat közparkká minősítette, és megkezdte annak kisajátítását.  • Hírek
  • Bankszámla