Géza
-12 °C
-4 °C

A főnököt is büntetik

2006.11.06. 08:58
Januártól szigorodnak a munkaügyi jogsértésekre kirótt szankciók. Nemcsak a munkaügyi vétséget elkövető vállalkozást, hanem a jogellenesen eljáró munkáltatói jogkörgyakorlók magatartását is szankcionálni kell – mindez általános szabály lesz januártól.

Minden munkajogi szabálysértésért, például feketefoglalkoztatásért, túlmunkáért, külföldiek engedély nélküli alkalmazásáért dupla bírság jár. Egyrészt komoly – akár húszmillió forintos – büntetést is kiróhat a cégre a munkaügyi felügyelő, másrészt fizetnie kell a főnöknek is.

A Világgazdaság értesülése szerint a szabálysértési szabályok kormányrendeleti szintű módosításával 2007-től ötvenezer helyett százezer forint lesz a legmagasabb kiszabható bírság az orvosi vizsgálathoz kötött munkakörben előírt munkaköri alkalmassági vizsgálati eredményt felmutatni nem tudó foglalkoztatásáért, illetve a munkavédelmi képviselő akadályozásáért.

Emelkedik a legmagasabb szankció a magán-munkaközvetítés és a munkaerő-kölcsönzés szabályainak megsértéséért. Emellett a termelő-, illetve biztonsági berendezésekre vonatkozó szabályok megszegéséért is az eddigi hatvanezer helyett százezer forintot kell majd fizetni.

Drága büntetést – százezer helyett százötvenezret – kell fizetnie annak a főnöknek, aki a munkaviszony létesítésére, megszüntetésére és a munkabérre vonatkozó rendelkezéseket megszegi. Ugyanekkora büntetés várható a munkahelyi érdekképviselők jogainak megsértéséért, külföldi illegális foglalkoztatásának elősegítéséért, munkavédelmi szabálysértésért, valamint a közúti forgalomban fuvarozást végző járművekre és azok személyzetére vonatkozó szabályok megszegéséért.

A szakszervezetek korábban több alkalommal szorgalmazták, hogy szigorodjon a munkaügyi jogsértést elkövető cégek felelőssége, többek között ennek hatására emelkedett tavaly húszmillió forintra a kiszabható munkaügyi bírságok maximuma. Ezenkívül bevezették a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét az állami támogatások nyújtása és a közbeszerzési eljárások esetén.

Az új szankció- és feltételrendszert ez idáig nem követte a szabálysértési bírságtételek változása. Ez azonban most teljesülhet, ha az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldala a mai plenáris ülésen nem emel kifogást ellene.