Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Orbán: meghamisították a költségvetést

2006.03.21. 19:37
Az új kormányzati ciklusban költségvetési tanácsot kell felállítani annak érdekében, hogy a kormány és a parlament reális, betartható költségvetést alkosson - mondta Orbán Viktor az iparkamara kibővített elnökségi ülésén. A Fidesz elnöke szerint most "futunk a pénzünk után", mert szándékosan elszámolta a kormány a büdzsét.
Az új kormányzati ciklusban költségvetési tanácsot kell felállítani annak érdekében, hogy a kormány illetve a parlament reális, betartható költségvetést alkosson - mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kibővített elnökségi ülésén. A Fidesz elnöke szerint a leendő kormánynak első lépésben tegye meg a költségvetési hiány emelkedését kell megállítania, ehhez minden felelőtlen pazarlást meg kell szüntetni, és a 2007. évi költségvetést másképpen kell elkészíteni, mint a korábbiakat.

'Szándékosan elkalkulált költségvetések'

"A gazdaság állam által befolyásolt része azért van nehéz helyzetben, mert a politika fittyet hányt a gazdaság néhány törvényszerűségére" - mondta Orbán. Amikor a költségvetést a politika elkészítette, majd kihirdette, a gazdasági szereplők már tudták, hogy a büdzsé számai nem felelnek meg a valóságnak.

"Ezek szándékosan elkalkulált költségvetések, ahol a valóságos számok helyett, valótlan számokat írtak be, meghamisították a gazdasági realitásokat, így meghamisították a költségvetést" - mondta Orbán, aki szerint ennek az eredménye az, hogy "futunk a pénzünk után". Orbán Viktor szerint ezt a gyakorlatot nem lehet folytatni, ezért fel kell állítani egy, néhány személyből álló költségvetési tanácsot.

A létrehozandó költségvetési tanács - amelyben helyet kapna az Állami Számvevőszék elnöke is - különleges jogokkal lenne felruházva, első körben visszaküldhetné a nem reális törvényjavaslatot a kormánynak, második körben pedig a parlamentnek, mielőtt az a köztársasági elnök elé kerülne aláírásra. A javaslatot Orbán Viktor kiegészítette azzal is, hogy ha egy biztos lábakon álló, elfogadott költségvetést túllép a kormány, akkor a miniszterelnök illetve a miniszterek fizetését meg kell vonni, függően a hiány túllépésének mértékétől, "Európában erre van példa" - jelezte.

Euró: párton belül is komoly vita volt

A leendő kormány második lépése a munkaközpontú növekedési pálya kialakítása lesz, a harmadik lépés a közszolgáltatásban kialakítandó világos és tiszta finanszírozási rendszer - tette hozzá a politikus. Az euró 2010-es bevezetését említette negyedik lépésként Orbán Viktor. Erről komoly vita zajlott a Fideszen belül, de Matolcsy György volt gazdasági miniszter érvelését fogadták el, aki szerint versenyhátrányba kerülünk, ha a régióban bevezetik az EU közös valutáját, nálunk viszont nem.

Szeptemberi beterjesztéssel új közbeszerzési törvényt ígért a Fidesz elnöke, "amelynek eredményeképpen a magyar gazdaság lehetőségeit nem a külföldiek viszik el 70-80 százalékban, hanem elsősorban a magyar vállalkozások, körülbelül olyan arányban, mint ahogy a kellő nemzeti öntudattal és érdekvédelemmel rendelkező, Hegyeshalomtól nyugatra fekvő országok megteszik".

Az új kormány haladéktalanul kezdje meg a körbetartozások felszámolását, amelynek keretében az állam 30 napos határidő helyett teljesítéskor azonnal fizessen megrendelőinek - hangsúlyozta Orbán Viktor. Beszédében a Fidesz elnöke megismételte, hogy társadalombiztosítási járulékot 29 százalékról 19 százalékra kívánja csökkenteni az általa vezetett kormány.

A kamara ismét kötelező tagságot szeretne

Az MKIK mint köztestület a dinamikus gazdasági fejlődésben, egyensúlyhoz közelítő államháztartásban érdekelt - mondta a fórum bevezetőjében Parragh László. Az MKIK elnöke takarékosabb és hatékonyabb államot szorgalmazott, a vállalkozások számára legfontosabb intézkedések között pedig az euró mielőbbi bevezetését, az iparűzési adó eltörlését, az élőmunkát terhelő adók csökkentését illetve a felső áfa-kulcs mérséklését.

A kis- és közepes vállalatok helyzetének javítása, valamint a Széchenyi-kártya további kiterjesztése szerepel még a kamara kívánságlistáján - tolmácsolta Parragh László. A kamarai elnök ismét megfogalmazta, hogy vissza kell állítani a vállalkozások teljes körű regisztrációját, azaz a kötelező kamarai tagságot, de "az ne terhelje a vállalkozásokat". Parragh szerint a felsorolt feladatokat csak akkor lehet megoldani, ha a kétharmados törvényeket módosítja a parlament, amelyhez társadalmi konszenzusra van szükség.