Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Milliós bérek a vezetőknek

2005.02.04. 08:10
A műszaki igazgatók tíz-, a termelési igazgatók tizenkét és fél, a marketingigazgatók tizennégymillió forintot meghaladó bruttó keresethez jutnak évente. A vezérigazgatók éves javadalmazása meghaladja a huszonhárommilliót. A mozgó bér mértéke szintén munkakörönként változik, ahogy a különleges juttatások összetétele is.
A hazai vezérigazgatók után a pénzügyi, az értékesítési, a marketing- és a stratégiai vezetők keresnek a legjobban. Míg a vezérigazgatók munkáját éves szinten több mint bruttó 23 millióval díjazzák a vállalatok, az utánuk legtöbbet kereső pénzügyi irányítók nyolcmillióval kevesebbet, tizenötmilliót vihetnek haza. A Hewitt Inside humántanácsadó cég most elkészült átfogó kompenzációs kutatásából kiderül, a vezető pozíciók közül a műszakiak bérezése a legalacsonyabb, éves bruttó keresetük alig haladja meg a tízmilliót. Az informatikai igazgatók 12,745 milliót keresnek, a HR-vezetők éves bruttó fizetése meghaladja a 13,5 milliót.

Kiegészítés

A kutatásban részt vevő 55 hazai vállalat adataiból kiderül, az éves keresetet minden vezetői poszton milliós nagyságrendű mozgó bér egészíti ki. A vezérigazgatói poszton megközelítőleg 7,5 millió forint a változó jövedelem éves mértéke, ezt a marketingvezetők 6,8 millióval követik – mondta a Világgazdaságnak Molnár Andrea üzletágvezető.

A mozgó kereset kimagasló mértéke miatt a marketingigazgatók éves összkeresete megelőzi a pénzügyi vezetőkét, bár alapfizetésükben alulmaradnak. A termelési és a műszaki igazgatók változó jövedelme megközelíti az ötmilliót, a többi vezető mozgó bére bruttó 3-3,8 millió forint között mozog. Különleges juttatásként a szabadságon felüli többletszabadnapokat kapnak a termelési vezetők, míg az emberierőforrás-igazgatóknál jutalmazzák a folyamatos munkaviszonyt – tudta meg a Világgazdaság Jakobsen Ákostól, a kutatás idei vezetőjétől. A vezérigazgatók továbbképzési hozzájárulást igényelhetnek különleges juttatás gyanánt.

Egyre több cég ajánl fel kulturális, illetve sportolási lehetőséget a dolgozóknak, de a továbbképzési hozzájárulás biztosítását is gyakrabban vállalják a társaságok. A hazai népszerű juttatások közé tartozik az is, hogy a cég az általa gyártott vagy forgalmazott termékekre, illetve szolgáltatásokra kedvezményt biztosít a dolgozónak.

Vizsgálatok

A szakember elmondta, hogy itthon megnőtt a biztosítási, valamint egészségpénztári juttatások szerepe. Míg rendszeres egészségügyi vizsgálatot a vizsgált cégek több mint hatvan százaléka nyújt munkavállalóinak, addig baleseti halálra szóló és rokkantsági biztosítást 42, életbiztosítást pedig 37 százalékuk ajánl fel juttatásként. Vállalati nyugdíjtervet a hazai vállalatok egyharmada készít. A mobiltelefon-költségek térítése általános, hasonlóan a vállalati gépkocsiéhoz, bár ez utóbbi pozíciófüggő.

A bér nagysága, valamint az egyéb juttatások mértéke attól is függ, hogy a tisztséget betöltő személy magyar, vagy külföldi állampolgár. Ha az adott cég külföldről „szerez” felső vezetőt, akkor magasabb költségekkel kell számolnia. A többlet mértéke a különböző országok eltérő bérezési és juttatási szokásaitól függ, s attól, hogy mennyibe kerül az adott cégnek a kiszemelt menedzser „külföldre csábítása”. Ez akár olyan járulékos költségeket is jelenthet, mint lakásbérlés, hazautaztatás vagy a gyermekek iskoláztatása.