Judit
3 °C
7 °C

Lesz magyar Mercedes?

2004.07.22. 08:03
Egy osztrák cég százmilliárdból építene Magyarországon autógyárat, melyben Saabok vagy BMW-k is készülhetnének. Versenyben van még Csehország és Románia.
Az osztrák Magna Steyr Fahrzeugtechnik AG Csehországban, Magyarországon vagy Romániában négyszázmillió euró összegű beruházás keretében évi 150 ezer gépkocsit előállító autógyárat építene - írta az osztrák WirtschaftsBlatt szerdai száma. A grazi székhelyű társaság főnöke, Manfred Remmel úgy nyilatkozott, hogy már megtörtént a szóba jöhető országok értékelése, ezek közül Lengyelország kevésbé tűnik vonzónak.

Jövőre kiderül

A végleges telephely kiválasztása a jelenlegi megrendelőktől függ. A Volkswagen számára Csehország vagy Magyarország volna megfelelő, a DaimlerChrysler Romániában is lát fantáziát - mondta Remmel. A leendő autógyár, amelyben legalább két modellt gyártanának, zöldmezős beruházásként vagy egy már létező gyár átvételeként is megvalósulhat. A Magna Streyr a kelet-közép-európai terjeszkedéssel csökkenteni szeretné a gyártási költségeket. Döntésre legkésőbb a jövő év első felében kerül sor.

A Napi Gazdaság információi szerint a Magna Steyr egyelőre még nem döntött, de elsősorban Szlovákiát és Magyarországot tartja alkalmasnak a tervezett beruházás helyszíneként. A cég még nem kezdte meg a kapcsolatok felvételét az illetékes hatóságokkal. A vállalat - mely már rendelkezik néhány magyar beszállítóval - a BMW, a DaimlerChrysler és a Saab megbízásából évente kétszázezer gépkocsit gyárt a BMW X3, a Chrysler Voyager, a Jeep Grand Cherokee, a Mercedes-Benz E és G osztályból, valamint a Saab 9-3 Cabriolet típusokból.

Kellemes meglepetés

A közelmúltban a Magna felkérésére az ITD Hungary beszállítói fórumot rendezett azok számára, akik a cég jövőbeli projektjeinél szóba jöhetnek partnerként. A delegációt Georg Pass, az osztrák cég stratégiai beszerzési főnöke vezette, akit a különböző termékcsoportok, mint például karosszéria, kül- és beltéri elemek, elektronika, motor, hajtás, sebváltó területének szakértői kísértek. Az ITDH-fórumon a magyar beszállítók részéről 39 cég, valamint négy szakmai szövetség jelent meg.

Pass úgy nyilatkozott, hogy kellemes meglepetést szerzett számára a versenyképes, a szigorú járműipari beszállítói követelményeknek is megfelelő - direkt vagy indirekt módon már neves autógyáraknak alkatrészeket vagy rendszereket beszállító - magyar cégek magas száma. A Magna beszállítói fórumán folytatott tárgyalások sikerét jelzi, hogy nyolc céggel már konkrét vevőlátogatásokat is kilátásba helyeztek a beszerzők - tudtuk meg az ITDH illetékesétől.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?