Vilhelmina
11 °C
28 °C

Lesz magyar Mercedes?

2004.07.22. 08:03
Egy osztrák cég százmilliárdból építene Magyarországon autógyárat, melyben Saabok vagy BMW-k is készülhetnének. Versenyben van még Csehország és Románia.
Az osztrák Magna Steyr Fahrzeugtechnik AG Csehországban, Magyarországon vagy Romániában négyszázmillió euró összegű beruházás keretében évi 150 ezer gépkocsit előállító autógyárat építene - írta az osztrák WirtschaftsBlatt szerdai száma. A grazi székhelyű társaság főnöke, Manfred Remmel úgy nyilatkozott, hogy már megtörtént a szóba jöhető országok értékelése, ezek közül Lengyelország kevésbé tűnik vonzónak.

Jövőre kiderül

A végleges telephely kiválasztása a jelenlegi megrendelőktől függ. A Volkswagen számára Csehország vagy Magyarország volna megfelelő, a DaimlerChrysler Romániában is lát fantáziát - mondta Remmel. A leendő autógyár, amelyben legalább két modellt gyártanának, zöldmezős beruházásként vagy egy már létező gyár átvételeként is megvalósulhat. A Magna Streyr a kelet-közép-európai terjeszkedéssel csökkenteni szeretné a gyártási költségeket. Döntésre legkésőbb a jövő év első felében kerül sor.

A Napi Gazdaság információi szerint a Magna Steyr egyelőre még nem döntött, de elsősorban Szlovákiát és Magyarországot tartja alkalmasnak a tervezett beruházás helyszíneként. A cég még nem kezdte meg a kapcsolatok felvételét az illetékes hatóságokkal. A vállalat - mely már rendelkezik néhány magyar beszállítóval - a BMW, a DaimlerChrysler és a Saab megbízásából évente kétszázezer gépkocsit gyárt a BMW X3, a Chrysler Voyager, a Jeep Grand Cherokee, a Mercedes-Benz E és G osztályból, valamint a Saab 9-3 Cabriolet típusokból.

Kellemes meglepetés

A közelmúltban a Magna felkérésére az ITD Hungary beszállítói fórumot rendezett azok számára, akik a cég jövőbeli projektjeinél szóba jöhetnek partnerként. A delegációt Georg Pass, az osztrák cég stratégiai beszerzési főnöke vezette, akit a különböző termékcsoportok, mint például karosszéria, kül- és beltéri elemek, elektronika, motor, hajtás, sebváltó területének szakértői kísértek. Az ITDH-fórumon a magyar beszállítók részéről 39 cég, valamint négy szakmai szövetség jelent meg.

Pass úgy nyilatkozott, hogy kellemes meglepetést szerzett számára a versenyképes, a szigorú járműipari beszállítói követelményeknek is megfelelő - direkt vagy indirekt módon már neves autógyáraknak alkatrészeket vagy rendszereket beszállító - magyar cégek magas száma. A Magna beszállítói fórumán folytatott tárgyalások sikerét jelzi, hogy nyolc céggel már konkrét vevőlátogatásokat is kilátásba helyeztek a beszerzők - tudtuk meg az ITDH illetékesétől.