Árpád
-5 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Szombaton már nem jelent meg a Magyar Hírlap

2004.11.07. 18:40
Papp Béla, a Ringier magyarországi ügyvezető igazgatója bejelentette, hogy a pénteki szám volt az utolsó Magyar Hírlap. Péntek délutánig nem érkezett megfelelő vételi ajánlat, a héten megjelent írások sértették az újság hírnevét, amiért a törvény előtt kell felelniük a munkatársaknak. Szombathy Pál, a lap főszerkesztője péntek délután bejelentette, hogy a szerkesztőség talált nyomdát, és már kedden megjelenhet az új lap, aminek a neve egyelőre még nem ismert. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége arra kéri az újságírókat, hogy hétfőn szolidaritásból viseljenek kék szalagot.
"Ma jelent meg utoljára a Magyar Hírlap" - mondta a sajtó képviselőinek Papp Béla. A Ringier magyarországi ügyvezető igazgatója szerint a kiadó megdöbbenve értesült az elmúlt napok eseményeiről. Papp szerint Szombathy Pál főszerkesztő megakadályozta, hogy a Ringier véleménye megjelenjen a lapban, a megjelent írások pedig sértették a kiadó jó hírnevét, és "hátráltatták az utolsó pillanatig reménnyel kecsegtető értékesítési folyamatokat".

Törvény előtt

Ideiglenes honlapon a Magyar Hírlap
A keddig újraindulásig honlapot indított a napilap szerkesztősége, amin információkkal látják el az érdeklődőket a keddi újraindulással kapcsolatban. Az oldal a hirlapindulas.freeweb.hu címen érhető el. A szerkesztőség várja továbbá az olvasók ötleteit az újrainduló lap nevével kapcsolatban a nevjavaslat@freemail.hu emailcímre, az elofizetnek@freemail.hu címen pedig azok jelentkezhetnek, akik előfizetnének az új lapra. A szerkesztőség személyesen is várja az érdeklődőket szombaton 8 órától, illetve vasárnap 6 órától a budapesti Centrál Kávéházban.
Ezért az ügyvezető igazgató szerint a felelősöknek nemcsak a szakma, hanem a törvény előtt is "felelniük kell", és emiatt az előzetes megállapodással ellentétben szombaton már nem jelenhet meg a Magyar Hírlap. Papp Béla közölte, hogy péntek délután negyed ötig nem érkezett megfelelő vételi ajánlat a lapra, bár a Ringier jelentős erőforrásokat áldozott arra, hogy a Magyar Hírlap megfelelő új gazdára leljen, és hagyományaihoz méltó kiadványként folytathassa munkáját, a sajtópiac azonban ezeket az erőfeszítéseket nem fogadta kedvezően. A kiadó a kiadási jogokat ezután is értékesíteni kívánja, az érdeklődő befektetőkkel a tárgyalásokat folytatják.

Az Index helyszíni tudósítójának beszámolója szerint Szombathy Pál főszerkesztő a Magyar Hírlap épületében várta a sajtó munkatársait, de a Ringier biztonsági emberei egy ideig megakadályozták az újságírók bejutását. Bent aztán Szombathy Pál a sajtószabadság egyik legsötétebb napjának minősítette a pénteken történteket.

Szolidaritást kér a MÚOSZ
A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöksége arra kéri a sajtó képviselőit, hogy a megszüntetett Magyar Hírlap munkatársai iránti szolidaritásként hétfőn tűzzenek ki kék szalagot. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége megdöbbenéssel és sajnálattal veszi tudomásul a Magyar Hírlap megszüntetését. Az esetet a magyar kultúra és a közélet érzékeny veszteségének tekinti, és a sajtó általános minőségének romlási tendenciáját érzékeli a Ringier kiadó döntésében is - áll a felhívásban.

A Kádár-korszakból ismerős

A főszerkesztő elmondása szerint az elmúlt időszakban a Ringier folyamatosan hazudott a munkatársaknak, és azzal hitegette őket, hogy el akarja adni a lapot, valójában azonban céljuk a piacszerzés volt, a lapot egy "brutális" lépéssel eltakarították a Népszabadság útjából. A kiadó erőszakhoz folyamodott, ami Szombathy szerint a Kádár-korszakból ismerős.

Szombathy Pál elmondta, a szerkesztőség tárgyalt, és haladékot kért, hogy a kiadói jogokat átvéve, a lapot értékesíthesse, mert a szerkesztőség nem szeretné, ha az újság szellemisége megszűnne, ezért megpróbálnak új napilapot indítani. A főszerkesztő célja, hogy egyben tartsa a szerkesztőséget, és egy megfelelő befektetőt találva tovább vigye a Magyar Hírlap szellemiségét. Szombathy este hat előtt bejelentette, hogy találtak nyomdát, gépparkot, kedden már kijöhet az új lap. Szombat délután ülnek össze a szerkesztőség tagjai, hogy kitalálják az új lap szerkezetét és nevét. A bejelentést tapsvihart követte.

Állóháború

A kiadó illetékesei a Magyar Hírlap dolgozóit felszólították, hogy legkésőbb este hatig hagyják el a szerkesztőséget. Helyszíni tudósítóink szerint a szerkesztőség tagjai nagy nejlonzsákokba pakolták személyes holmijaikat, amiket miután a kapunál álló biztonsági őrök - az épületben öt-hat biztonsági őr tartózkodot, és két tucatnyi, más szerkesztőségekhez tartozó újságíró - átkutatták, kivittek az épületből.

Szolidaritás

A Magyar Nemzet, a Népszava és az Index felajánlotta, hogy szolidaritásból szombati számában biztosít pár oldalt a Magyar Hírlapnak, hogy elbúcsúzhasson olvasóitól. Ezt Szombathy a magyar sajtót összekovácsoló szép gesztusnak nevezte. A Magyar Nemzetben egy tudósítás jelenik majd meg a mai eseményekről, valamint a Magyar Hírlap álláspontja. A Népszava pénteken este az MTI-hez eljuttatott közleményében bejelentette: "miután a Ringier Kiadó már a Magyar Hírlap szombati számát sem jelenteti meg, a lap szerzői a Népszava szombati számának mellékletében búcsúznak olvasóiktól".

A belső szerkesztőségi rendszert leállították, ezért a Magyar Hírlap munkatársai nem tudnak hozzáférni a már megírt anyagokhoz, azokat az újságíróknak újra meg kell írniuk, majd átküldeniük az említett újságoknak. Délután fél hatkor a Magyar Hírlap online kiadása már nem volt elérhető.

A Rádió C vezetősége és szerkesztősége és az ifjú liberálisok Különvélemény című lapjának szerkesztősége sajnálattal vette tudomásul, illetve megdöbbenéssel értesült arról, hogy megszűnt a Magyar Hírlap című lap. A hírügynökséghez eljuttatott közleményben a Rádió C felajánlja, hogy ha szükséges, "minden eszközzel segíti a Magyar Hírlap életben maradását".