Emma
9 °C
26 °C

Nagyobb infláció, kisebb növekedés

2006.11.20. 15:40
A következő két évben a gazdaság növekedése lényegesen el fog maradni a potenciális ütemtől, két és fél százalék körül alakul 2007-ben és 2008-ban is - áll a jegybank inflációs jelentésében. Az MNB 6,9 százalékos inflációt, 2,5 százalékos GDP-növekedést vár jövőre, a reálbérek 3,8 százalékkal csökkenek.

Bár a rendelkezésünkre álló információk alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, milyen tényezők okozták az infláció közelmúltban tapasztalt megugrását, alappályánkban azzal a feltevéssel élünk, hogy a múltbeli költségsokkok elhúzódó lecsengését látjuk. Így elsősorban egyszeri tényezőnek tekintjük, ami így csak rövid távon emeli meg az inflációs előrejelzésünket. Néhány termékpiacon azonban számítunk addicionális inflációs hatásra is, elsősorban az EU-csatlakozás után felerősödött árupiaci verseny mérséklődő árleszorító hatása miatt - áll a Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett inflációs jelentésében.

Lehet jobb és rosszabb is

Az MNB utolsó, augusztusi jelentésében még 4,2 százalékos pénzromlással számolt a jövő évre, ám a fogyasztói árindexet most 6,9 százalékra teszi. Ehhez igen jelentős, 6,1 százalékos maginfláció párosul. A jegybank szakértői ugyanakkor a jelentésben jelzik: a magasabb infláció irányába mutató tényezők hatását mérsékli, hogy az elmúlt időszakban a reálkamatok számottevően emelkedtek, és októberig közel 4 százalékot erősödött az árfolyam. A piaci várakozások hosszabb távon további árfolyam-erősödést mutatnak, ezzel azonban az alap-előrejelzésben nem számoltak.

Vannak felfelé mutató kockázatok is: az átmenetinek feltételezett költségsokkok továbbgyűrűző hatásúak lehetnek, a nominális bérpálya jelentősen meghaladhatja az alappályában szereplőt, és 2007 elejétől a magasabb inflációs várakozások beépülhetnek a bérszerződésekbe. Szintén felfelé mutató bizonytalanságot jelent a fogyasztási és bérdinamikát visszafogó költségvetési intézkedéseket övező megvalósíthatósági kockázat. A jegybank 2008-ra négyszázalékos maginflációt és 4,1 százalékos fogyasztói árindexet vár.

Lassuló gazdaság, csökkenő reálbérek

A reálbérek jövőre 3,7 százalékkal csökkenek az előrejelzés szerint, 2008-ban viszont már ismét növekednek, 1,7 százalékkal. A következő két évben a gazdaság növekedése lényegesen el fog maradni a potenciális ütemtől, két és fél százalék körül alakul 2007-ben és 2008-ban is - áll a jelentésben. 2008-tól az új uniós források megjelenése az állami szektorban már a beruházások élénküléshez vezethet, ami nemzetgazdasági szinten a beruházási dinamika kismértékű gyorsulását vonja maga után.