Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Nagyobb inflációra számít a jegybank

2003.02.11. 08:44
A várakozásoknak megfelelően jelentősen megemelte idei és kismértékben csökkentette jövő évi inflációs várakozását novemberhez képest az MNB. A jelenlegi monetáris kondíciók fennmaradása mellett idén decemberre 5,2, jövőre pedig 4,0 százalékos éves inflációt prognosztizálnak a jegybankárok.
Az idei előrejelzés emelését a vártnál lassabb növekedés, dinamikusabb bérnövekedés, kisebb fiskális szűkítés és az emelkedő olajárak magyarázzák. A lapunknak nyilatkozó elemzők közül többen is úgy vélik, hogy a jegybank idei prognózisa túl pesszimista, és akár a 2003. év végi inflációs cél is teljesülhet - melyről egyébként Járai Zsigmond jegybankelnök úgy nyilatkozott, hogy arra már csekély az MNB ráhatása.

Szűkült a tér

A jegybank előrejelzése szigorú szabályokhoz kötött, az elemzők pedig várakozásaikat is beépítik a prognózisokba - mutatott rá Kovács György, a Budapest Economics szakértője. Hasonlóan vélekedik Vojnits Tamás, az OTP Bank elemzője, aki szerint viszont a 2004-es év még okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Járai kifejtette, hogy a forint ellen három hete indított spekulációs támadás miatt jelentősen szűkült a jegybank mozgástere. Ahhoz, hogy jövő év végére 3,5 százalékos legyen a pénzromlás, a jelenleginél erősebb árfolyamra lenne szükség, de a spekulációs támadás rossz tapasztalata miatt a jegybanknak szándékában áll a sávszéltől bizonyos távolságban tartani a forint kurzusát. A jegybank első embere szerint ez nagyjából a jelenlegi árfolyamszintet jelenti. A monetáris tanács állásfoglalása szerint a spekuláció utóhatásaként tartós likviditásbőség várható a pénzpiacon, ami szintén gyengébb árfolyamot eredményez.

Kívül látná a forró pénzeket

Az MNB tegnap újra egyértelművé tette, hogy minél hamarabb az országon kívül szeretné látni a forró pénzeket - vélekedett Barcza György, az ING Bank közgazdásza, aki szerint rövid távon marad a széles kamatfolyosó, és nem enyhülnek a kéthetes betéttel kapcsolatos korlátozások sem. A monetáris tanács tegnap ennek megfelelően nem is változtatott a kamatszinten. Járai kijelentette, hogy az MNB számára nem jelent különösebb gondot a bőséges devizatartalék, és egyelőre nem is terveznek újabb euróaukciót, bár az eddigiek sikeresnek tekinthetőek. A jegybankelnök szavai nyomán 246,45/65 forintig kapaszkodott fel a monetáris tanács döntéseire és bejelentéseire immunis eurókurzus, azaz a magyar fizetőeszköz pozíciója a sávközéptől számított 10,75 százalékig gyengült.  • Eladnék
  • Hírek