Mátyás
-6 °C
1 °C

Az MNB csökkentette az alapkamatot

2003.01.16. 21:00
A Magyar Nemzeti Bank 100 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatlábat pénteki hatállyal - tájékoztatta a jegybank közleményben az MTI-t csütörtökön. László Csaba pénzügyminiszter szükségesnek tartotta, hogy délután is megerősítse korábbi kijelentését, miszerint sem sávszélesítésre, sem sáveltolásra nem kerül sor. Erről azután nyilatkozott, hogy konzultációt folytatott Medgyessy Péter miniszterelnökkel és Járai Zsigmond jegybankelnökkel. Hármuk álláspontja egységes.
A közlemény szerint a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt két napban az árfolyamsáv elleni megalapozatlan spekulációval szembesült. A kamatdöntésről annak kinyilvánításaként döntött a Monetáris Tanács, hogy támogatja az árfolyamsáv fenntartását. A kamatcsökkentéssel egy időben ugyancsak pénteki hatállyal az irányadó kéthetes jegybanki betét körüli egynapos kamatfolyosót plusz-mínusz 3 százalékpontra növelte az MNB. Egyben a jegybank felfüggesztette a kéthetes betéti lehetőség szakaszos rendelkezésre állás keretében történő biztosítását. A jegybank kéthetes betétet 2003. január 21-étől kizárólag a Jegybank forint- és devizapiaci műveleteinek üzleti feltételeiben szereplő fix kamatú betéti tender keretében fogad el, mennyiségi korlátozással.

Gyengült a forint a bankközin

Délután fél négykor 14,53 százalékra gyengült a forint, míg azt megelőzően a hivatalos kereskedési idő túlnyomó részében a sávszéli 15 százalékon, a kereskedési idő előtt pedig 15,65 százalékon is járt. Piaci becslések szerint a jegybanknak mintegy 2 milliárd eurót kellett megvásárolnia ahhoz, hogy a forint visszatérjen a sávba. A forint érezhető gyengülése délután három óra után kezdődött, amikor az amerikai piacok kinyitottak.

A külföldiek kiszálltak

Az euró ára a nap folyamán 232,90-236,00 forint közötti rendkívül széles sávban változott, fél négykor 235,70/236,00 forinton kereskedtek a közös valutával. A hirtelen gyengülés okát azonban csak találgatják a piacon. Vannak olyan vélemények, hogy azok a külföldi bankok, amelyek a forint erősödésére spekuláltak, az újabb kamatcsökkentés lehetőségére kiszálltak a játékból és realizálták a profitot.

J. P. Morgan, a fő spekuláns

A kereskedők szerint a forint elleni külföldi spekuláció "vezéralakja" a londoni JP Morgan Bank volt, amely a kilenc órai piacnyitás előtt 5 perccel 232,90 forinton adott el eurót arra számítva, hogy a kilenc órára meghirdetett MNB sajtótájékoztatón bejelentik a sávszélesítést. Délelőtt a jegybankelnök és a pénzügyminiszter is egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy nem nyitják meg az árfolyamsávot, ám ha szükséges akár még a nap folyamán is sor kerülhet jegybanki kamatcsökkentésre.

Be kellett avatkozni

Szerdán továbbra is erős volt a kereslet a forint iránt a bankközi devizapiacon, a Magyar Nemzeti Bank folyamatos intervencióra kényszerült, hogy a valuta ne lépje át a plusz-mínusz 15 százalékos sávhatár erős szélét. Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank elnöke délelőtti sajtótájékoztatóján elismerte, hogy a banknak több száz millió euróval kellett beavatkoznia szerdán a piacon, majd csütörtök délelőtt 9 és 9:16 óra között ennél is nagyobb mértékben interveniált.

Nem hivatalos forrás szerint a jegybank délelőtt fél 11-ig már mintegy 2 milliárd eurót vásárolt a nyílt piacon, míg szerdán körülbelül 1 milliárd euró volt az intervenció összege. A jegybankelnök a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy amíg erős intervenció szükséges a piacon, addig további kamatcsökkentésre lehet számítani. Ugyanakkor kizárta, hogy az MNB beleegyezését adná az ingadozási sáv eltolásához.

Intézkedések a spekulációk fékezésére

A Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: a következő időszakban elképzelhető a jegybanki irányadó kamatok hektikus mozgása. Amennyiben jelentősebb intervencióra kényszerül a bank, akkor újabb kamatvágások lehetségesek, forintgyengülés esetén viszont kamatemelés sem kizárt. Járai elmondta azt is, hogy a jegybank szerint 12 külföldi, amerikai, német és angol bank spekulál a forint sávjának eltolására, megbízóik ismeretlenek. A spekuláció azonban a normális piaci folyamatok részének tekinthető, nem okoz különösebb gondot az MNB számára.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön 16:30-kor újabb 100 bázispontos kamatcsökkentést jelentett be. Így két nap alatt a jegybanki alapkamat 8,5 százalékról 6,5 százalékra mérséklődött. A kamatmérsékléssel párhuzamosan az MNB szélesítette az irányadó kéthetes jegybanki betét körüli kamatfolyosót, és egyéb intézkedést is hozott az árfolyamsáv elleni spekuláció fékezésére, megnövelve a forintbefektetések kockázatát. A jegybank többek között megszigorította a kéthetes betételhelyezés feltételeit.

A kamatcsökkentés hírére a bankközi devizapiacon zuhanni kezdett a forint. A valuta a sáv erős oldalán 17 órakor már csak 12,17 százalékon állt, ami 348 bázispontos gyengülés a reggel 9 óra előtti 15,65 százalékos helyzethez képest. A kereskedők szerint a hivatalos kereskedési idő után is jelentős volt a forgalom, amelyet főleg külföldi bankok generáltak.

László Csaba Medgyessyvel és Járaival konzultált

László Csaba pénzügyminiszter szükségesnek tartotta, hogy délután is megerősítse korábbi kijelentését, miszerint sem sávszélesítésre, sem sáveltolásra nem kerül sor. Erről azután nyilatkozott, hogy konzultációt folytatott Medgyessy Péter miniszterelnökkel és Járai Zsigmond jegybankelnökkel. A pénzügyminiszter nyilatkozata szerint ez mindhármuk egységes álláspontja.