Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Meglódulhat az infláció jövőre

2003.07.18. 08:03
A jegybank jövő évi inflációs célkitűzései aligha teljesülhet, állítják elemzők. A kormány takarékossági csomagja ugyanis árfelhajtó hatású. A szakemberek szerint az is kétséges, hogy a hiány tervezett egy százalékpontos csökkentését sikerül-e elérni.
A szerdán bejelentett makroprogram végrehajtása veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank 2004-es inflációs célkitűzését. A jegybanknak már nem maradtak eszközei , hogy a kívánatosnak tartott 250 forint körüli euróárfolyam-szintre terelje a magyar fizetőeszközt. A jelek szerint a piac kételyei sem oszlottak el, a forint ugyanis tegnap 264 forint/euró fölé gyengült.

Januárban öt százalék felett lehet az infláció

Az államháztartási hiány csökkentése érdekében több olyan intézkedés is szerepel a kormány tervei közt, amelyek árfelhajtó hatásúak. Elsősorban a fogyasztáshoz kapcsolódó adók változása növeli a jövő évi inflációt.

Zsoldos István, a CA-IB elemzője például januárban - amikor először megjelennek az árakban az adóváltozások - 5,6 százalékos inflációt vár. Zsoldos szerint az MNB nem tud mit kezdeni, a magas kamatszint ellenére az árfolyam nem erősödik. A szakértő ezért nem is számít arra, hogy a következő hónapokban 250 forint közelébe erősödik a forint.

Már csak az a cél, hogy ne gyengüljön nagyon a forint?

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. elemzője is úgy látja, hogy a jegybank törekvései már nem annyira a forint erősítését szolgálják, mint inkább azt, hogy az - egyedül a kamatkülönbözettel megtámogatott - árfolyam ne "szálljon el". Ennek bekövetkeztéhez szerinte már arra sincs szükség, hogy a külföldiek megszabaduljanak a magyar kötvényektől, elég, ha csak nem vásárolják azokat.

Rendkívül fontosnak tartja ezért, hogy felpörögjön a kamatindukált tőke beáramlása. A következő hónapokban mindkét irányban elképzelhetőnek tartja a kamatváltoztatást. Azt sem zárja ki, hogy még idén újabb spekulációs roham indul a rendkívül sérülékennyé vált forint ellen.

Kétséges a hiány csökkentése

A piacok immár részletesebben is megismerhették a jövő évi büdzsét. Ezek összesítéséből az derül ki, hogy a bevételi és kiadási növekmények - figyelembe véve azt a PM-közlést, hogy az idén érvényes adótörvények változatlansága esetén 200-300 milliárd forint többletbevétel keletkezne -, kioltják egymást. Ebből viszont nem látszik, hogy miként érhető el az egy százalékpontos hiánycsökkenés.

Egyes tételek, például az adóhatóság beszedési hatékonyságának javításától várt negyvenmilliárd forintos bevétel, ráadásul nagyfokú bizonytalanságot hordoznak magukban. A kiadási oldalon pedig mindössze 11 milliárd forint ráfordítási többlet lett betervezve a gyógyszereknél, ami mindössze 4,5 százalékos növekménynek felel meg, miközben a fogyasztás természetes növekedése mellett februárban esedékes az újabb áremelés.