Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

A jegybank kritizálja a kormányt

2003.08.05. 08:46
A Nemzeti Bank szerint az euró bevezetéséhez szigorú monetáris politika, erősebb árfolyam és őszinte fiskális helyzetértékelés szükséges. Az államháztartás gyakorlatilag nullszaldóval zárt júliusban.
A 2008-as eurócéldátum alapján az államháztartási hiánynak és az inflációnak 2006-ra tartósan alacsony szintre kell csökkennie, ami komoly erőfeszítéseket követel meg a hazai gazdaságpolitikától. A kormány középtávú stratégiájának hitelesnek és konzisztensnek kell lennie, ehhez pedig őszinte helyzetértékelésre van szükség az idei évben várható államháztartási folyamatokkal kapcsolatban - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának hétfői ülése után kiadott dokumentumban.

Burkolt kormánykritika

Zsoldos István, a CA-IB Értékpapír elemzője szerint az MNB nyilatkozata a költségvetés számaival kapcsolatos burkolt kritikaként fogható fel. A jegybankárok szerint az inflációs kritérium teljesítéséhez a költségvetési politika keresletszűkítő hatása mellett szigorú monetáris politikára és a jelenlegi piaci szintnél tartósan erősebb árfolyamra is szükség van.

Az elemzők előzetes várakozásaival összhangban a monetáris tanács kitért arra is, hogy a kormány által tervezett adóváltoztatások és a szabályozott árú termékek drágulása miatt jövőre magasabb lehet az inflációs ráta, mint idén. A jegybank kamat- és árfolyam-politikájával arra törekszik, hogy az egyszeri árszínvonal-emelkedés ne vezessen az inflációs várakozások növekedéséhez. Úgy fest, hogy a jegybank egyre komolyabb veszélynek tartja az egyszeri árszintsokk tartós inflációvá alakulását, ez pedig időben kitolhatja a kamatcsökkentést - véli Zsoldos, aki szerint a kamatszint emelésére nincs sok esély.

A vártnál kedvezőbb az egyenleg

A monetáris tanács - az előzetes várakozásoknak megfelelően - nem nyúlt az irányadó kamatlábhoz, így az továbbra is 9,5 százalék. Jót tehet a magyar gazdaság megítélésének, a befektetői hangulatnak és így akár a forintnak is, hogy júliusban a vártnál jobb lett az utóbbi időben egyre inkább az elemzői figyelem középpontjában álló államháztartási egyenleg.

A pénzügyi tárca közleményéből kiderül, hogy júliusban elhanyagolható mértékben, mindössze nyolcszázmillió forinttal nőtt a deficit, szemben az elemzők által átlagosan előrejelzett 30 milliárd forinttal. Kedvezően befolyásolhatja a gazdaságpolitika hitelességét és megbízhatóságát az is, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) júniusi jelentésében már előre jelezte a kedvező júliusi számot. Az alacsony áht-hiány elsősorban a központi költségvetésnek köszönhető, itt ugyanis - feltehetően az áfa-befizetéseknek köszönhetően - több mint 30 milliárd forint volt a havi szufficit.

A PM előre megmondta

A helyi önkormányzatok nélkül számított deficit az első hét hónapban így 601,9 milliárd forintot tett ki, amely az éves előirányzat 72,3 százalékának felel meg. Az államháztartás bevételei július végéig az előirányzat 57,3 százalékára teljesültek, a jóváhagyott kiadásoknak pedig 58,8 százalékát költötték el. Az első hét hónap hiánya gyakorlatilag megegyezik a pénzügyi tárca által a szezonális ingadozások alapján előzetesen becsült deficittel.

A júliusban pontosnak bizonyult PM-előrejelzés szerint augusztusban az államháztartás egyenlege 145 milliárdos hiányt mutathat, azaz az első nyolc hónapban 746,9 milliárd forint lehet a bevételekkel nem fedezett kiadások nagysága. A PM legfrissebb számításai szerint az idei éves hiány a bruttó hazai termék (GDP) 4,8 százalékára rúg majd, ami valamivel több mint 900 milliárd forintos hiányt jelent. Az elemzők a kedvező júliusi statisztika ellenére is átlagosan ennél mintegy százmilliárd forinttal magasabb deficitre számítanak.