Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Meglódul az infláció

2003.08.15. 08:34
Az inflációs célok elérése lehetetlenné vált, a pénzromlás mértéke jó esetben is csak jövőre csökken az erre az évre tervezett négy és fél százalékos szint közelébe. Az elemzők ennek ellenére nem számítanak a jegybanki kamatok módosítására.
Komoly kommunikációs feladat előtt áll a Magyar Nemzeti Bank, a hétfőn megjelenő inflációs jelentés ugyanis mind az idei, mind pedig a jövő évre a célnál magasabb árindexet jelez előre. Monetáris szigorításra azonban nem lehet számítani - vélik egyöntetűen elemzők, akik így a monetáris tanács hétfői ülésétől sem várnak kamatváltoztatást.

Az áfaemelés

A legutóbbi inflációs jelentés az idén decemberre 4,6 százalékos áremelkedést valószínűsített, jövő év végére pedig 3,9 százalékos volt az előrejelzés. A szakértők szerint a hatósági áremelések és a januári áfaváltoztatások miatt bizonyosan emelni kényszerül a jegybank az inflációs prognózisokat, és feltehetően mind a két szám magasabb lesz a korábban kitűzött, 2003-ra legfeljebb 4,5 százalékos, 2004-re pedig 3,5+/-1 százalékpontos célkitűzéseknél.

A jegybank előrejelzése előre rögzített szabályok alapján készül, és elsősorban a múltbeli adatokra támaszkodik, így kisebb szerepe van benne a várakozásoknak. Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője mindemellett úgy véli, hogy az idén decemberre 5-5,2 százalékos lesz a prognózis, jövőre pedig 4,6-4,8 százalékos inflációt jeleznek előre az MNB szakemberei.

Kérdéses a forintárfolyam

Kiemelkedő jelentősége lesz a jelentés szempontjából, hogy milyen forintárfolyammal kalkulál az MNB - vélekedett Kovács György, a Budapest Economics elemzője. Az elmúlt hónapok alapján 260 forint feletti euróárfolyam szerepelhet az előrejelzésben, de az is elképzelhető, hogy a monetáris tanács ennél erősebb kurzus felhasználását kéri a jegybanki szakemberektől.

Többen is rámutattak, hogy a jegybank eddig nem látott kommunikációs problémával kénytelen megküzdeni. Az inflációs célkövetés rendszerének fennállása óta nem volt példa ilyen jelentős kínálati oldali inflációra - vélekedett Nyeste. Az MNB számára a problémát az okozza, hogy a monetáris politika hatáskörén kívül eső döntések miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált az inflációs célok elérése.

Nem lesz kamatemelés

Elméletileg a megváltozott körülmények között lehetőség van az inflációs célkövetés rendszerének feladására, jelentős módosítására, az inflációs célok megváltoztatására, monetáris szigorításra, illetve az új helyzet olyan kommunikálására, ami nem jár a gazdaságpolitika amúgy is megtépázott hitelének további erodálódásával. A szakértők szerint az inflációs célkövetés rendszere, illetve a célkitűzések maradnak, és a jelenlegi instabil piaci helyzetben nincs lehetőség a kamatok emelésére sem.

A monetáris szigor a kamatcsökkentés kitolódását jelentheti, véli Majoros György, az ING Vagyonkezelő közgazdásza, aki szerint az is elképzelhető, hogy a jegybank a hatósági áremelésektől megtisztított maginflációs mutatóra helyezi a hangsúlyt, bár ez nehezen kommunikálható. Az is lehetséges, hogy az MNB erre a speciális alkalomra egy olyan előrejelzéssel jelenik meg, amelyet az áfa-változások hatásának kiszűrésével készítenek, tette hozzá.