Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az szja-csökkentés gyorsítja a növekedést

2003.09.01. 08:53
A jegybank szerint a tervezett adócsökkentés valóra váltása gyorsíthatja a növekedést, de az amúgy is tetemes inflációs nyomást is növelheti. Az elemzők egyelőre nem írják felül prognózisaikat.
A szja-csökkentés emeli a jövő évi inflációs kockázatot, viszont az eredetileg vártnál dinamikusabb növekedést eredményezhet - áll a jegybank legutóbbi inflációs jelentésében, amely még változatlan adókulcsokat feltételezve készült, így az adócsökkentést csak mint az előrejelzést övező bizonytalanságot tárgyalta.

Ma születik végleges javaslat<=/b>

A piaci prognózisokat nem nagyon írja felül az szja mérséklése, a szakértők többsége ugyanis számított a lépésre - mondták a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szakemberek. A kormánypártok és a pénzügyi tárca képviselői pénteken jelentették be, hogy lesz jövőre személyi jövedelemadó-csökkentés; a szükséges 140-150 milliárd forintnyi forrás jelentős részét a központi intézmények költségeinek lefaragásából fedezi a kormány. A háromtagú bizottság ma dolgozza ki a végleges javaslatokat, a döntést pedig Medgyessy Péter kormányfő és a két kormánypárt elnöke hozza meg szerdán.

A kormány egyelőre nem döntött az szja-tábláról - legalábbis erre utaltak Wekler Ferenc SZDSZ-es képviselő szavai, miszerint a kisebbik kormánypárt nem adta fel azt a célját, hogy a korábban elfogadott adótábla lépjen hatályba januárban. Amennyiben a törvényben rögzített adótáblát vezetik be, az a lakossági jövedelmek növekedésének gyorsulását hozhatja, minek folytán az MNB szerint az inflációs jelentésben szereplő 1 százalékosnál jóval nagyobb mértékben bővülne a lakossági fogyasztási kereslet.

Gyorsabb GDP-növekedés

A jegybanki szakemberek szerint ez akár egy százalékponttal is megemelheti a növekedési prognózist, vagyis az eddig várt 2,7 százalék helyett 3,7 százalékos GDP-bővülésre lehet számítani jövőre. (A piaci elemzők már eddig is 3,5-3,6 százalékos növekedést valószínűsítettek 2004-re.) Túlzásnak tűnik, hogy a jegybank az adócsökkentés miatt ilyen mértékben megemeli az előrejelzését, ugyanis azt feltételezi, hogy a fogyasztás növekedése nem rontja a folyó fizetési mérleg egyenlegét - véli Barcza György, az ING Bank szakértője.

6,5 százalék felett

A kereslet növekedése természetesen a fogyasztói árakat sem hagyná érintetlenül. Az MNB szerint az amúgy is kifejezetten pesszimista, 6,5 százalékos prognózisnál is magasabb lehet 2004-ben az infláció. A piac hat százalék körüli átlagos árindexet vár jövőre. A pénteki tájékoztatón kiderült, hogy sem a szabaddemokraták, sem pedig a szocialisták nem támogatják az ingatlanadók jelenlegi rendszerének megváltoztatását, így ez a tétel biztosan nem jelent majd fedezetet az szja-csökkentésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!