Árpád
-2 °C
3 °C

Az MNB inflációs paktumot kötne

2003.09.09. 09:17
Riecke Werner, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint 2005 decemberére 3 százalékos inflációt kellene célul kitűzni, plusz-mínusz egyszázalékos sávban.
Az okos Magyarország csak saját kárából tanulhat, így szükséges a monetáris és fiskális politika további együttműködésének alapjait egyértelműen lefektetni - jelentette ki Riecke Werner, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) vándorgyűlésén. Véleménye szerint ezt legjobban egy olyan, a jegybank és a kormány közötti megállapodás szolgálhatná, amely az árstabilitást szem előtt tartva 2005 decemberére 3 százalékos inflációt tűzne ki célul, +/- egyszázalékos sávban.

2006-ra teljesülhet Maastricht

Ennek alapján 2006-07-ben teljesíthetné az ország a maastrichti kritériumokban meghatározott 3 százalékos limitet. Az ilyen megállapodás kitűzött céljainak teljesítéséhez az MNB a maga eszközeivel hozzájárulna, ugyanakkor a kormánytól elvárnák, hogy a monetáris politikát csak az eredmény elérésének függvényében minősítse, és a választott eszközök tekintetében érvényesüljön a jegybanki függetlenség. Riecke bírálta a tavaly benyújtott előcsatlakozási programot (PEP), mivel véleménye szerint az már benyújtása pillanatában hiteltelen számokat tartalmazott.

Koncepciótlan és ötletszerű

Az eurónkénti 250-260 forintos sávban mozgó forintárfolyam az egyensúlyhoz közeli intervallum - véli Oblath Gábor, a monetáris tanács tagja. Véleménye szerint a forint leértékelődése önmagában nem használható a gazdaság versenyképességének növelésére, de nem jelent megoldást a bérek termelékenységnövelés nélküli befagyasztása sem. Ráadásul az állami újraelosztás csökkentése az államháztartás egyensúlya számára rövidtávon inkább kedvezőtlen. Koncepciótlan és ötletszerű a 2004-es büdzsé előkészítése - állapították meg a gazdaságelemzői kerekasztal résztvevői. Békesi László szerint az eleve kismértékű fiskális kiigazítás csak részleteiben valósul meg. Időzített bombaként ketyeg a költségvetésben a lakástámogatás jelenlegi helyzete, az ugyanis csak a használt lakások esetében 35-40 milliárdos kiadást jelent jövőre - mondta Palócz Éva, a Kopint-Datorg vezérigazgató-helyettese.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?