Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Elszáll a jegybank komor hangulata?

2003.11.14. 08:19
A hétfőn megjelenő jegybanki inflációs jelentés valószínűleg kedvező képet fest a gazdaság kilátásairól, feltehetően megemlítik benne, hogy már látszanak a növekedés jelei - összegezhető az elemzők várakozása.
Barcza Görgy, a ING Bank szakértője szerint a jegybank valószínűleg problémásnak ítéli a jelenlegi makrogazdasági feltételeket, de jelzi, hogy lassan vége a helyreállási periódusnak. Jövőre az export növekedése húzhatja a gazdaságot, s a hosszabb távú kilátások sem rosszak, mindazonáltal az élelmiszerárak, illetve az inflációs várakozások erőssége óvatosságra int.

Csökken a fizetési mérleg hiánya

A jövő évben vélhetően csökken a fizetési mérleg hiánya, ami ugyancsak alátámaszthatja a jegybank óvatos optimizmusát. A jelentés azonban remélhetőleg nem üt meg túlzottan optimista hangot, mivel ez nem lenne jó jelzés a piac számára - osztotta meg lapunkkal aggodalmát az elemző, aki szerint nem kizárt, hogy a jegybank jövő év végi inflációs előrejelzése 5,6-5,7 százalékra mérséklődik.

Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír elemzője sem zárja ki, hogy némiképp mérséklődik az előrejelzés, ő 20-30 bázispontot említ. A jövő évi inflációs várakozások megítélésénél kérdéses, hogy a különböző hatások miként működnek - fejtette ki. A legutóbbi jelentés óta erősödött a forint, a jegybanknak viszont vélhetően felül kell bírálnia a bérkiáramlásról alkotott korábbi véleményét, a legutóbbi jelenés óta ez ugyanis gyorsult. További kockázati tényező az importált infláció mértéke, a fiskális tényezők alakulása, valamint a feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának tovagyűrűzése.

Nem változik a kamat

Más vélemények szerint a jelentés nem változtat a korábbi előrejelzéseken, azaz továbbra is 5,8 százalékos inflációval számol az MNB. Osztja ezt a véleményt Forián Szabó Gergely is - aki egyébként 5,3 százalékot vár -, mivel a különböző irányba ható jelenségek kiolthatják egymást. Török Zoltán szerint a 2005-ös előrejelzést, vagyis a 4 százalékos mutatót is tartalmazhatja a jelentés.

A várakozások szerint a jegybank spekulációs okokkal magyarázza majd a forintpiaci mizériákat: feltehetően elkerülik a fundamentumok emlegetését ez ügyben, de nem felejtik el felvázolni a közeli korrekció valószínűségét. Minden bizonnyal ismét nyomatékosítja elkötelezettségét az euró bevezetése mellett, egyes vélemények szerint ugyanis az utóbbi időkben nem volt teljesen egyértelmű e tekintetben az MNB kommunikációja.

Az elemzők arra számítanak, hogy a Monetáris Tanács hétfőn nem változtat az irányadó kamaton. Szerintük semmi nem történt a legutóbbi ülés óta, ami indokolná a változtatást. Továbbra is tartja magát az a megítélés, hogy az idén már változatlan marad a kamat, hacsak nem megy tartósan 250 forint alá vagy 260 forint fölé az eurókurzus, amire meglehetősen csekély esélyt látnak a szakértők.