Klaudia
-3 °C
3 °C

Az MNB feladta árfolyamcélját?

2004.01.22. 08:49
Ezentúl egyértelműen az inflációs cél elérésére fókuszálunk - jelentette ki tegnap Járai Zsigmond a Reutersnak adott nyilatkozatában. Az MNB elnökének véleménye szerint az inflációs cél elérhető gyengébb árfolyammal és erősebb kamatokkal is.
Járainak a Napi Gazdaság és a Napi Online szintén tegnap rendezett tőzsdekonferenciáján tett kijelentései ugyancsak azt erősítették meg, hogy a jegybank és a kormány szép csendben feladta az árfolyamcél-követést az inflációs cél érdekében, miután tavaly a forint a spekulációs kereskedelem középpontjába került - mondták a Napi Gazdaság kérdésére pénzpiaci elemzők. Az árfolyamcél alkalmazása egyébként is elsősorban eszköz lehet, a végső célnak az alacsony infláció elérésének kell lennie. Ehhez az árfolyam- és a kamatpolitika összehangolására van szükség.

Pozitív elmozdulás

Korábban a piaci elemzők szinte egyöntetűen felrótták a jegybanknak, hogy túlságosan nagy jelentőséget tulajdonított az árfolyam-politikának az inflációs cél elérése érdekében. A folyamatosan kommunikált 250-260 forintos erős belső árfolyamsáv az utóbbi egy évben három spekulációs támadást is eredményezett a forint ellen, ráadásul a külkereskedelmi mérleget is rontotta.

A reálkamatok súlya az előző évekhez képest ma már nagyobb: a betéteken az előretekintő reálkamat elérheti a 3-5 százalékot, valamint az elmúlt hónapokban jelentősen megugrott hitelállomány tovább növelte a kamatrugalmasságot - mondta Forián Szabó Gergely, a CA-IB elemzője. Mindenesetre egyértelmű, hogy a közeljövőben a jegybank nem csökkent a kamatokon - véli Trippon Mariann, a CIB Bank elemzője. Véleménye szerint a jegybank most nagyon óvatos, megvárja a költségvetési megszorítások kimenetelét és azok tükrében dönt.

Bár Járai nyilatkozata pozitív elmozdulás a tavalyi inkonzisztens kommunikációhoz képest, a monetáris és árfolyam-politikai problémák még mindig nem oldódtak meg és a magyar gazdaság még mindig közelében sincs a pénzügyi egyensúlynak, valamint még mindig jelentős az inflációs nyomás - értékelte a helyzetet Lars Christensen, a Danske Bank elemzője. Szerdán egyébként a devizapiacon teljes volt a nyugalom. A nap folyamán a magyar deviza két forinttal erősödött az euróval szemben. Jelenleg mindenki kivár, ezért ilyen nagy a csend - mondta Barcza György, az ING Bank elemzője.