Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A piac ma a jegybanki jelentésre figyel

2004.02.23. 08:37
Kapcsolódó cikkek (1)
A mai inflációs jelentésben az MNB felfelé módosítja a 2005 végére vonatkozó inflációs előrejelzését - vélik egyöntetűen az elemzők. A szakértők szerint a monetáris tanács változatlanul hagyja az alapkamatot.
A Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők kivétel nélkül arra számítanak, hogy a ma délután megjelenő inflációs jelentésben a jegybank emeli mind a 2004-es, mind a 2005-ös inflációs várakozást. A szakértők 4,0-4,6 százalékos jövő decemberi jegybanki előrejelzést várnak. Novemberi jelentésben az MNB 2004 decemberére 5,9 százalékos, 2005 decemberére pedig 4,0 százalékos év/év fogyasztói árindexet jelzett előre.

A CIB Bank arra számít, hogy az 5,9 százalékos prognózis 6,3 százalékra, míg a 2005. év végi 4 százalékos prognózis 4,3 százalékra módosul, vagyis ez utóbbi a célkitűzésben szereplő 4 százalék fölé kerül. Trippon Mariann vezető makroelemző nem tartja valószínűnek, hogy az előrejelzés felfele korrigálása azonnali reakciót váltana ki az MNB-ből, így hétfőn várhatóan marad a 12,5 százalékos alapkamat. A következő hónapokban nem lesz tér a monetáris kondíciók enyhítésére, hiszen az infláció tovább emelkedik, és tavasszal jóval hét százalék felett éri el csúcsát - véli Trippon. Kamatemelést pedig csak extrém piaci mozgások válthatnának ki. A CIB szerint 2004 végére 11 százalékra csökkenhet a kéthetes betéti kamat.

Részletesebb elemzés

A jegybank eddig nem kommentálta a Draskovics-csomagot, az inflációs jelentés azonban jó alkalmat ad a költségvetési folyamatok értékelésére is. Informális csatornákon az MNB már utalt arra, hogy a jelentésben a korábbiaknál részletesebb előrejelzést ad a fiskális folyamatokra, így a keresleti hatáson kívül az államháztartási hiányra is prognózist készít. A 150 milliárdos megszorítást valószínűleg üdvözli az MNB, ám a "bizonyíték kell, nem ígéret" hozzáállás alapján valószínűleg erőteljesen utal arra is a közlemény, hogy az intézkedéseket meg kell valósítani. A mostani jelentésben mindenesetre komoly kérdés, milyen feltevéseket alkalmaznak a becslések során - véli Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő elemzője. A legutóbbi jelentés óta például az államháztartásra vonatkozó feltevések alaposan megváltoztak. Az elemző szerint marad a kamat. Az euró árfolyama 260 forint körül stabilizálódhat, nagyon úgy tűnik, hogy kifáradnak a forint ellen játszók, lassan-lassan kiderül, hogy ez nem is olyan olcsó mulatság - mondta Forián.

Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő elemzője viszont úgy véli, a magyar deviza erősödése technikai jellegű, amelyben a jegybank intervenciós bejelentése, valamint a Mol kifizetése játszik alapvető szerepet. Az elemző a jelentésben arra számit, hogy az MNB "gondterhelt arcot vág", a célkitűzések veszélyben létével riogat, ám nem változtat a kamaton. A jegybank feltehetően megpróbálja sulykolni, hogy a fundamentumok hosszú távon kedvezőbb képet mutatnak, mindez erősítheti a forintot - vélekedik Samu János, a Concorde elemzője. Samu szerint csak akkor várható a kamat emelése, ha az a forint erősítése volna szükséges. Ugyancsak a kamatok tartása mellett teszi le a garast Török Zoltán, a Raiffeisen értékpapír vezető elemzője.