Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Sorsfordító kamatdöntés jöhet

2004.10.18. 08:02
Egyértelműen kamatcsökkentést vár a monetáris tanács mai ülésétől a pénzpiac. Ha a délutáni bejelentést követően nem kezdődik meg a pozíciók felszámolása, nem kizárt, hogy a forint jelen szintjén maradjon, ellenkező esetben pedig akár kaotikus állapotok is eluralkodhatnak gyors profitrealizálás következtében.
Szinte egységes piaci álláspont szerint a jegybank monetáris tanácsa kamatot csökkent mai ülésén, mégpedig 50 bázisponttal, 10,50 százalékra mérsékli az alapkamatot. A csökkentés kérdésében tökéletes az egység a piacon, annak mértékét tekintve azonban már láthatók eltérések. Nyeste Orsolya, az Erste Bank, illetve Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzői a többségi álláspontot képviselik, és fél százalékpontos lazításra számítanak, Barcza György, az ING Bank szakértője azonban mindössze 25 bázispontra voksol. Prognózisa szerint ez lenne a módja annak, hogy a jegybank folytathassa piackövető politikáját. Az álláspontok a kamatdöntést illetően ma már annyira egységesek, hogy nem is a lépés, hanem annak a forint árfolyamára gyakorolt hatása a fő kérdés.

Eltérő forgatókönyvek

A masszív csökkentési várakozásokat az euró bő 2,5 forintos erősödéssel hálálta meg a múlt hét első felében, és több szakértő ennél nagyobb forintgyengülést valószínűsített az előttünk álló napokra. Külföldi elemzők 250 feletti, év végén pedig 260 forintos árfolyamra számítanak. A kérdés az, hogy az alapvetően carry traderek által uralt piac mit szól majd az alacsonyabb rátához, elégnek érzik-e majd azt a befektetők a maradáshoz. Szegő Márta, a HVB Bank szakértője három lehetséges utat lát. Első forgatókönyve szerint az 50 bázispontos csökkentést követően a külföldi befektetők erősen tartják majd a forintot, hogy befektetéseik értékállóságát biztosíthassák (a magyar állampapírok több mint 30 százaléka van a kezükben). Az, hogy az MNB elmozdult a holtpontról, újabb kamatcsökkentési várakozásokat szíthatna, és csökkenthetné a hozamszinteket. Egy további, összesen 50 bázispontos idei kamatcsökkentés nem tűnik lehetetlennek.

A második, pesszimista forgatókönyv szerint a befektetők a monetáris tanács függetlenségét veszélyeztető szabálymódosítási javaslatra reagálva gyors profitrealizálásba is kezdhetnek, ez azonban csak rövid távon eredményezne káoszt a forintpiacon. Egy újabb kamatcsökkentés esélyét azonban nagyban rontaná.

Végül elképzelhető, hogy az MNB nem lép: ez esetben a jelenlegi toporgás folytatására számít az elemző. Bárhogy is dönt az MNB, a képlet sokismeretlenes, amit ma már politikai szálak is erősen átszőnek.