Bernadett
0 °C
4 °C

Folytatódik a jegybankcsata

2004.11.09. 16:55
A Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank is a saját igazát látja igazoltnak az Európai Központi Bank kedden közzétett, a magyar jegybanki törvény tervezett módosításáról adott véleménye alapján. Járai Zsigmond, a jegybank elnöke jelezte, ha a kormány nem lép vissza a javaslattól, annak elfogadása esetén minden lehetséges hazai és nemzetközi jogorvoslati fórumot kihasználnak.
Az EKB szerint "a Monetáris Tanácsra vonatkozó, jelenleg hatályos szabályok összeegyeztethetőek a központi banki függetlenséggel, valamint megfelelő keretet biztosítanak a monetáris politika alakításhoz, tehát "nem szükséges módosítaní a Monetáris Tanács összetételét. Az EKB szerint nem támasztható meggyőzően aiá a döntéshozói és végrehajtási feladatok szétválasztásának szükségessége, amit a képviselői javaslat tartalmaz. Az EKB tehát nem lát okot arra, hogy az alelnökök ne legyenek Monetáris Tanács tagok Ezt alátámasztandó az EKB saját megoldását hozza például, ahol az EKB igazgatói mind tagjai a döntéshozó Konnányzó Tanácsnak - ezek a Magyar Nemzeti Bank monteráis tanácsa szerint az Európai Központi Bank véleményének legfontosabb pontjai, derül ki az MNB az Indexhez eljutatott közleményéből.

A PM szerint az EKB is elfogadta a javaslatot

A Pénzügyminisztérium ugyancsak közleményben reagált az EKB véleményére. Eszerint a PM üdvözli, hogy az Európai Központi Bank a jegybanktörvény tervezett módosításának fő elemeivel kapcsolatos észrevételt nem tett. A kinevezési szabályok tervezett módosítása, a monetáris politikában a döntéshozói és a végrehajtói feladatok szétválasztása, a testületi tagok számának növelése tehát az EKB szerint sem befolyásolja a jegybanki függetlenséget.

A Pénzügyminisztérium egyetért az Európai Központi Bank véleményével, miszerint csak olyan módosítás fogadható el a legfőbb monetáris politikai döntéshozó testület, a Monetáris Tanács szabályozását illetően, amely biztosítja a hivatalban lévő tagoknak a hivatali idő teljes kitöltését. A tárca ezzel kapcsolatos álláspontját már korábban nyilvánosságra hozta, amikor közölte, hogy a jelenlegi jegybanktörvény módosítására benyújtott képviselői indítványok esetében azt támogatja, amelyik biztosítja, hogy átmeneti szabályként az MNB nem monetáris politikával foglalkozó jelenlegi alelnökei is tagjai maradjanak a Monetáris Tanácsnak eredeti megbízatásuk végéig - szerepel a tárca honalpján is közzétett dokumentumban.

Járai szerint döntőbíró kell

Járai Zsigmond Lámfalussy Sándort, az Európai Monetáris Intézet alapító igazgatóját kérné fel döntőbírónak a jegybanktörvény módosításának ügyében. "Ha a kormány nem vonja vissza a jegybanktörvény módosítását, ahogy azt az Európai Központi Bank (EKB) keddi véleményében ajánlotta, akkor a kormány és a Magyar Nemzeti Bank kérje fel közösen Lámfalussy Sándort, az Európai Monetáris Intézet alapító igazgatóját, hogy mondjon véleményt a kérdésről, azaz legyen döntőbíró" - mondta Járai Zsigmond, az MNB elnöke keddi tájékoztatóján.

Járai jogorvoslatot keres és biztosan nem mond le

A jegybank elnöke a tájékoztatón kifejtette: amennyiben a parlament - az EKB véleményét figyelmen kívül hagyva - mégis jóváhagyja a jegybanktörvény módosítását, akkor annak több fórumot kell megjárnia. Így azt alá kell írnia a köztársasági elnöknek, és nem elképzelhetetlen, hogy eljut az Alkotmánybíróságra, de valószínű, hogy az MNB jogorvoslatért fordul a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz is - mondta Járai Zsigmond. "Az összes jogorvoslati fórumot ki fogjuk használni annak érdekében, hogy a kormány vonja vissza a jegybanktörvény módosítását" - jelentette ki Járai Zsigmond. Az MNB elnöke ugyanakkor azt is rögzítette, hogy amennyiben a törvénymódosítás jogszerű, és átmegy ezeken a fórumokon, akkor törvénytisztelő állampolgárként azt tudomásul veszi.

A jegybank elnök ugyanakkor hangsúlyozta: bármi lesz is a módosítás kimenetele, nem mond le posztjáról